Palme-tutkijat: Julkaistu havainnekuva ei todennäköisesti esitä murhaajaa – johti turhiin vihjeisiin

Sunnuntaina tulee kuluneeksi 30 vuotta Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhasta. Murhatutkimus jatkuu edelleen kuuden henkilön voimin.

Ulkomaat
Palmen murhaaja
Ruotsin poliisi

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhaajasta julkaistu havainnekuva oli todennäköisesti väärä ja aiheutti perättömien vihjeiden tulvan, joka rasitti tutkijoita turhaan.

Näin sanoi murhaa tutkivan Palme-ryhmän johtaja Hans Melander torstaina tiedotustilaisuudessa, jossa Palme-ryhmä, poliisi ja syyttäjänvirasto kertasivat tutkinnan kulkua ja nykytilaa. Suuria paljastuksia ei tilaisuudessa kerrottu.

– Kuva johti suunnilleen runsaaseen 8 000 vihjeeseen, eikä se todennäköisesti esitä murhaajaa, valitettavasti. Se on ollut suuri rasite tutkinnalle, Melander sanoi.

Olof ja Lisbeth Palme olivat palaamassa elokuvista helmikuun 28. päivänä 1986, kun Palme ammuttiin kuoliaaksi Sveavägenillä Tukholman keskustassa.

133 tunnustusta

Tiedotustilaisuudessa esiteltiin edelleen jatkuvan murhatutkinnan tilastoja: 133 ihmistä on tunnustanut murhan poliisille, 10 225:tä ihmistä on kuultu, 4 296 ajoneuvoa ja 52 213 tapahtumaa on kirjattu ylös.

Kaksi henkilöä on ollut poliisin huostassa Palmen murhan vuoksi, esitutkinnan johtaja Kerstin Skarp syyttäjänvirastosta kertoi. Ensimmäinen heistä oli 33-vuotias mies, joka oli aseista erittäin kiinnostunut ja vihasi Palmea. Hänet vapautettiin sittemmin epäilyistä.

Toinen oli Christer Pettersson, joka pidätettiin ja vangittiin joulukuussa 1988. Lisbeth Palme tunnisti hänet, ja kävi ilmi, että Pettersson oli ollut Grand-elokuvateatterin ulkopuolella kyseisenä iltana, Skarp sanoi.

Pettersson tuomittiin käräjäoikeudessä murhasta, mutta hovioikeus vapautti hänet. Siten Christer Pettersson on ainoa henkilö, joka on ruotsalaisessa oikeusistuimessa todettu syyttömäksi Palmen murhaan. Pettersson kuoli vuonna 2004.

Juttua korjattu kello 17.10: Poliisille on esitetty 133 tunnustusta.