Ex-hoitaja Kupittaan vanhusten suljetusta osastosta: "Rankkaa, todella rankkaa"

Potilaiden ylilääkitsemistä, hoitamatta jättämistä, kovakouraisuutta, yrityksiä jatkaa eristystä ilman lääkärin lupaa, kesken työvuoron katoavia hoitajia, yövuoroissa nukkumista. Tällaista oli arki vanhuspsykiatrian suljetulla Turussa, sanoo osaston entinen hoitaja.

Perjantai
Anonyymi nainen istuu tuolilla.
Turun suljetun vanhuspsykiatrian osaston G1:n entinen työntekijä kertoo osaston ongelmista ja vanhusten kohtelusta.

Entinen suljetun vanhuspsykiatrian eli G1-osaston työntekijä muistaa useita tilanteita, joissa hänen mukaansa satutettiin potilasta.

Jouduin lähettämään potilaan päivystykseen, koska toinen hoitaja ei tehnyt töitään.

Yhdessä yövuorossa hän saattoi vanhaa ja huonokuntoista vanhusta vessaan hoitajan kanssa, kun tilanne kärjistyi.

– Muistan sen, että olin itse ihan järkyttynyt siitä, miten kovakouraisesti toinen hoitaja otti potilaasta kiinni. Minusta tuntui, että minuakin retuutettiin.

Viimeinen pisara naiselle oli, kun hän joutui lähettämään edellisessä vuorossaan hyväkuntoisena olleen potilaan sairaalan päivystykseen tultuaan vapaalta takasin töihin.

– Jouduin lähettämään potilaan päivystykseen, koska toinen hoitaja ei tehnyt töitään. Potilas oli todella kipeä. Hän ei päässyt enää itse sängystä ylös.

"Mitään ei tehty"

Hoitaja lopetti työnsä, koska ei enää jaksanut jatkuvaa kiirettä eikä kestänyt potilaiden kohtelua.

– Työ oli rankkaa, todella rankkaa. Etukäteen piti katsoa työvuorolistasta, että joutuuko tekemään paljon töitä vai kaikki työt.

Nainen kanteli osaston ongelmista esimiehilleen, osastonhoitajalle ja ylihoitajalle.

– Ihan selkeästi muistan sen, kun osastohoitaja ja ylihoitaja molemmat sanoivat, että ovat tietoisia ongelmasta ja tietoisia henkilöistä, jotka ovat ongelmien takana. Tietääkseni mitään ei tehty.

Ylelle haastattelun antanut sairaanhoitaja työskenteli suljetulla vanhuspsykiatrian osastolla vuonna 2014. Hän pysyttelee nimettömänä, koska pelkää oman turvallisuutensa puolesta.

Poliisi tutkii Turun suljetun vanhuspsykiatrian osaston toimintaa vuosina 2009-2015. Alustavat rikosnimikkeet ovat vapaudenriisto, pahoinpitely, ja virkavelvollisuuden rikkominen. Myös kaupunki selvittää osaston tapahtumia.

Tapahtumista kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).