Koe uusi yle.fi

Helsingin poliisipäällikkö: Ahdistelusyytteen nostamista helpotettava

Helsingin poliisin mukaan tutkinnassa olleista uudenvuodenaaton ahdistelutapauksista 14:ssä kuvattiin tilanne sellaiseksi, että ahdistelu oli tapahtunut jollakin tavalla joukossa. Poliisi kuitenkin keskeytti tutkimukset, koska asianomistajat eivät halua nostaa syytteitä. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio haluaisi seksuaalisesta ahdistelusta virallisen syytteen alaisen rikoksen.

Kotimaa
Poliisi.
Risto Koskinen / Yle

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio haluaisi helpottaa syytteen nostamista seksuaalisessa ahdistelussa. Nyt syytettä ei nosteta ahdistelusta, jos uhri ei sitä halua.

– Jos se olisi virallisen syytteen alainen, olisi poliisin mahdollista välittömästi ruveta tutkimaan asiaa ja asianomistajan taakkaa kevennettäisiin siltä osin, Aapio pohtii.

Pohtimista on myös poliisilla. Vielä eilen keskiviikkona uudenvuoden joukkoahdistelun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teija Koskenmäki-Karaharjun mukaan 2–3 ilmoituksessa puhuttiin joukkoahdistelusta. Helsingin poliisin tämän päivän tiedotteessa luku oli noussut 14.

– En osaa sanoa mistä ero johtuu. Siinä on jokin sekaannus. Kävimme eilen kaikki tapaukset läpi, Aapio sanoo.

Aapion mukaan tärkeintä on, että poliisille on tehty ilmoituksia uudenvuodenyön tapahtumista ja kerrottu mitä Helsingin keskustassa tapahtui.

– Tapahtumia kuitenkin on ollut missä seksualista itsemääräämistä oikeutta on loukattu. Jatkossakin kehotamme tekemään matalalla kynnyksellä rikosilmoituksen, jos kohtaa minkäänlaista häirintää, Aapio korostaa.

Seksuaalisesta ahdistelusta ilmoittaminen nousi esille Helsingin keskustassa uudenvuodenaattona tapahtuneiden mahdollisten joukkoahdistelujen tutkimusten yhteydessä. Poliisi keskeytti käytännössä tutkinnan, koska uhreja ei saatu kiinni tai he eivät halunneet viedä asiaa eteenpäin.

Helsingin poliisilaitoksella on ollut tutkittavana 19 rikosilmoitusta uudenvuodenyöltä. Tutkinnassa on ollut epäilty raiskaus, kaksi raiskauksen yritystä ja 16 seksuaalista ahdistelua.

Poliisin mukaan kaikki rikoksesta epäillyt ovat olleet ulkomaalaistaustaisia. Poliisille tulleissa ilmoituksissa kerrottiin tapahtuneen kourimista, kähmintää, lääppimistä, puristamista ja kasvojen nuoleskelua.