Lasten uusi painoseula voi hämmentää – poimii vasta ylipainoriskissä olevat lapset

Uusien kasvukäyrien ja -seulojen myötä saadaan poimittua aikaisempaa tarkemmin ne lapset, jotka oikeasti tarvitsevat jatkotutkimuksia. Uutta on painoindeksiin perustuva ylipainoseulonta. Myös terveydenhoitajien työ helpottuu huomattavasti.

lapset (perheenjäsenet)
Leevi-pojan pituus mitattiin neuvolassa.
Raimo Torikka / Yle

Länsi-Pohjassa on odotettu lasten uusien kasvukäyrien käyttöönottoa kuin kuuta nousevaa. Nyt vuosien odottamisen jälkeen ollaan siinä vaiheessa, että käyrät otetaan alueella käyttöön ensi kuussa.

Lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo sanoo, että uusien kasvukäyrien ja -seulojen myötä saadaan poimittua aikaisempaa tarkemmin jatkotutkimuksia oikeasti tarvitsevat lapset.

Vanhoja menetelmiä käytettäessä jatkotutkimuksiin on valikoitunut osin vääriä lapsia. Salo kertoo esimerkkinä alle vuoden ikäisten lasten alipainoseulat, jotka on suunniteltu poimimaan lapsista noin puoli prosenttia, mutta käytännössä ne ovat poimineet 11-12 prosenttia imeväisikäisistä.

– Ajatus, että yli 10 prosenttia suomalaisista imeväisistä kärsisi ravinnon puutteesta, on ihan absurdi. On tosi tärkeää, että tämmöiset ongelmat on nyt saatu korjattua, Salo toteaa.

Käsipelistä automaattiseuloihin

Etenkin automaattiset kasvuseulat helpottavat terveydenhoitajien työtä huomattavasti. Salon mukaan vanhat käsikäyttöiset asteikot ovat olleet erittäin vaikeakäyttöisiä.

Hän kertoo, että Helsingin ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa on aikanaan todettu, että HUS:iin kasvun poikkeavuuden vuoksi lähetetyistä lapsista 60 prosentilla kasvu oli normaalia.

Samaan aikaan jatkotutkimukset olivat osin viivästyneet niillä lapsilla, jotka oikeasti tutkimuksia tarvitsivat.

– Tämä kertoo siitä, että ne ovat yksinkertaisesti olleet liian vaikeita käyttää käsipelillä viivoittimen kanssa, Salo kuvaa.

Joka viides poika jää ylipainoseulaan

Uutta on painoindeksiin perustuva ylipainoseulonta. Jarmo Salo tähdentää, että menetelmä poimii lapsia, jotka ovat tulossa lapsuutensa aikana ylipainoisiksi.

– Eli lievästi ylipainoseulan rikkova lapsi ei ole päälle päin yhtään pyöreä, mutta jos kasvu jatkuu ennallaan, niin hän tulee olemaan 18-vuotiaana ylipainoinen, Salo selventää.

Salon mukaan on ensisijaisen tärkeää, että ammattilaiset ja vanhemmat ymmärtävät seulan poimivan niitä lapsia, jotka ovat ylipainoriskissä.

– On hämmentävää, kun aktiivisen, sählyä pelaavan ja vain niukasti ylipainoseulan rikkovan lapsen vanhemmille sanotaan lapsen olevan ylipainoinen ja vanhemmat näkevät, että eihän lapsi ole sitä. On siis tärkeää ymmärtää, mistä on kyse.

Tilanteeseen pitää puuttua

Jarmo Salo kertoo kentältä tulleen viestiä, että miten voi olla mahdollista, että joka viides poika jää ylipainoseulaan.

– Siten voi olla, että ongelma on juuri niin suuri.

Salo lisää, että ylipaino-ongelma on lisääntynyt jyrkästi. Esimerkiksi armeijan tulotarkastuksessa poikien keskipaino on reilun 10 vuoden aikana noussut melkein seitsemän kiloa.

– Eli lyhyessä ajassa valtava muutos. Tilanne on oikeasti muuttunut ja siihen on tärkeä puuttua, Salo toteaa.