Espoossa pudonneen liikuntasalin väliverhossa ei ollut "minkäänlaista turvajarrua" – eikä huolto-ohjelmaa

Espoon tilapalvelut aloitti alkuviikosta kaikkien kaupungin koulujen tarkastukset. Toimitusjohtaja lupaa, että verhot tullaan tästä eteenpäin tarkistamaan kaksi kertaa vuodessa.

verhot
Voimistelusalin pudonnut väliverho
Kilon alakoulun jumppasalin väliverho valahti kesken koulupäivän.Ari Tuhkanen/Yle

Viime viikon tiistaina, kesken neljännen luokan liikuntatunnin, Espoon Kilon alakoululla pudonnut painava väliverho on aiheuttanut vipinää Espoon tilapalveluissa.

Torstain iltapäivään mennessä Espoon 139 koulun liikuntasaleista oli tarkistettu 34. Ainoa löytynyt vika on ollut yksi revennyt verho, joka tullaan myös korjaamaan, kertoo Espoon tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen. Tavoitteena on saada tarkistukset valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä.

Lehtinen ei osaa sanoa, milloin verhoja on tarkistettu aikaisemmin. Vanhemmat verhot ovat nyt alkaneella kierroksella olleet luonnollisesti listan kärkipäässä.

– Ei ole ollut selkeää huolto-ohjelmaa, että ne tarkistettaisiin vaikka nyt kerran vuodessa. Tähän saakka tarkistuksia on tehty ilmoitusten perusteella, jos verhon käyttäjä on havainnut jotain ongelmia ja ilmoittanut asiasta. Nyt on päätetty, että ne tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa.

Sitä, kuinka monia vastaavanlaisia väliverhoja Espoon kouluissa on käytössä, Lehtinen ei osaa sanoa.

"Yhden vaijerin varassa"

Väliverhoa arvioimassa käynyt Sunotek Oy:n Ari Järveläinen sanoo, että pudonneen verhon nostomekanismi on todella harvinainen. Hänen mukaansa nykyään verhot ripustetaan tietynlaisella akselisysteemillä, joka takaa sen, että verhot eivät pääse ikinä romahtamaan.

– Näitä 80-luvulla tehtyjä vaijerisysteemejä on joitain, eikä niissä ole minkäänlaista turvajarrua. Ne ovat yhden vaijerin varassa, ja jos se vaijeri menee poikki, niin mikään ei sitä verhoa pidättele, Järveläinen opastaa.

Hänen mukaansa verhon nostosysteemi toimii niin, että yksi vetovaijeri nostaa koko verhoa ja haarautuu vaijerikammassa useammaksi vaijeriksi.

Järveläisen mukaan väliverhon kaltaisia ihmisten päällä roikkuvia mekanismeja pitäisi tarkistaa vähintään kolmen vuoden välein. Hän arvelee, että Kilon koulun väliverholle ei ole tehty lainkaan kuntotarkastusta.

Väliverhon mekanismit ovat verhon sisällä eivätkä esimerkiksi verhoa laskevat liikunnanopettajat niitä näe. Tämän vuoksi väliverhon kunto olisikin syytä tarkastaa erikseen.

Kilon koulussa alas rysähtänyt verho painaa Järveläisen mukaan 500–1000 kiloa.

– Esimerkiksi 15 metriä leveä ja kahdeksan metriä korkea verho painaa 700 kiloa, Järveläinen kertoo.