Koe uusi yle.fi

Lapissa odotetaan kaikkien aikojen matkailuvuotta

Lapin matkailuvuosi 2015 oli edellisvuoden kaltainen, mutta tästä vuodesta ennakoidaan poikkeuksellisen hyvää. Eteläsuomalaiset ovat palanneet tunturikeskuksiin ja Lapissa lomailevien kiinalaisturistien määrä kasvaa vauhdilla.

talous
Tunturikuva Ylläksestä
Tunturikuva Ylläksestä Lainion Snow Villagen läheltä.Tuovi Palomaa

Ruplan heikosta kurssista kärsivien venäläisten kotiin jäänti ei kauaa painanut matkailutilastoissa. Rekisteröityjen yöpymisten määrä Lapin suurissa majoitusliikkeissä oli viime vuonna samalla tasolla kuin edellisvuonna. Tilastot eivät ole tarkkoja vaan suuntaa antavia, koska niissä on huomioitu vain vähintään 20 petipaikan hotellit. Lapissa lomailevien suosimien vuokramökkien käyttöasteesta tilastot eivät kerro.

Tammi-helmikuun perusteella tästä vuodesta on tulossa viime vuotta vilkkaampi, matkailun kannalta jopa ennätyshyvä.

– Saariselältä, Ylläkseltä ja Leviltä tulee samansuuntaisia viestejä, kuulostaa että hyvää kasvua on tulossa. Arviot kasvusta ovat tällä hetkellä parin prosentin luokkaa. Jos tämä loppuvuosi menee samaa vauhtia kuin nyt on lähdetty menemään, niin kyllä silloin puhutaan huippuvuodesta, sanoo Lapin liiton matkailuasiantuntija Satu Luiro.

– Kaikkien aikojen ennätyksestä ?

– Kyllä.

Lapin matkailumenestys perustuu kiinalaisturistien määrän nopeaan kasvuun ja siihen, että Lapin kansainvälisen turismin Concorde-koneillaan 80-luvulla käynnistäneet britit ovat yhä innoissaan Lapista.

– Ne, jotka ovat itse tavanneet lapsena joulupukin, haluavat tarjota saman elämyksen myös lapsilleen.

Ulkomaalaisturistit haluavat keskelle ei mitään

Saksalaisia ja ranskalaisiakin Lapissa matkailee entistä enemmän, kiitos esimerkiksi Lufthansan suorien lentojen Münchenistä Kittilään. Ensi talvena myös lentoyhtiö Germania lentää Berliinistä Rovaniemelle ja Düsseldorfista Kittilään.

Ulkomaalaisten yöpymisten määrä kasvoi Lapissa viime vuonna 2,3 % edellisvuodesta, sen sijaan kotimaisten matkailijoiden määrä väheni. Luiron tuntuma hiihtolomakauden alussa on, että kotimaiset lomailijat ovat hekin palanneet tunturikeskuksiin.

Tilastokeskuksen listaamat rekisteröidyt yöpymiset kertovat Kemissä 5 prosentin ja Rovaniemellä 10 prosentin kasvusta edellisvuoteen verrattuna. Myös Sallassa ja Enontekiöllä matkailijamäärät kasvoivat, sen sijaan Kolarissa ja Pelkosenniemellä luvut olivat laskussa.

– Salla on päässyt hyvin esille ”In the middle of nowhere” –markkinointisloganin kautta, Sallan mainostama erämainen imago vetoaa hyvin ulkomaisiin asiakkaisiin, arvioi Luiro. Enontekiön suosio perustuu niin ikään eristyneisyyteen sekä revontuliin.

Lapin liiton matkailuasiantuntija Satu Luiro kehuu, että myös kesäkaudelle on saatu vieraita, vaikka alueellisia eroja matkailukeskusten kesäisessä tarjonnassa on. Suosiotaan kasvattaa maastopyöräily.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon