Tuurin vetovoima kauppapaikkana jatkuu – kauppakeskus Tuurinportti vihdoin toteutumassa

Keskisen kyläkauppa on vetänyt vuosikausia ei vain asiakkaita vaan myös uusia yrityksiä Tuuriin Alavudelle. Sama vetovoima jatkuu edelleen. Nyt näyttää siltä, että myös pitkään suunnitteilla ollut kauppakeskus Tuurinportti toteutuu.

talous
Tuurinportin tyhjä tontti Tuurissa.
Alavuden Tuurissa liikenneasema odottaa naapureita Tuurinportin tontille.Pasi Takkunen / Yle

Vuosikausia Alavudelle suunniteltu kauppakeskus Tuurinportti näyttää vihdoin toteutuvan. Rakennusliike Peab luopui aiemmin hankkeesta, mutta Alavuden kaupunki on markkinoinut aluetta aktiivisesti pari vuoden ajan.

Kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpään mukaan neuvottelut ovat pitkällä ja hän uskoo rakennustöiden käynnistyvän kesällä.

– Tuurinporttia ei ole unohdettu, päinvastoin. Alueesta ollaan tällä hetkellä kiinnostuneita. Sitä on viety eteenpäin kaupungin hankkeena, ja meillä on hyvin pitkälle menneitä neuvotteluja. Olemme toiveikkaita, että tämän kevään ja kesän aikana siellä rakennustyöt alkavat, Pekka Ala-Mäenpää kertoo.

Koko Tuurin yrityskylä kasvaa

Yrityksiä vetää Tuuriin muutkin kauppapaikat, ei vain tuleva Tuurinportin kauppakeskus. Kaupunginjohtajan mukaan yritysten määrä on kasvussa koko Tuurin alueella.

– Tuurinportti on kaavoitettu kaupallisia toimintoja varten ja toivomme siihen tämän alan yrityksiä. Laajemmin Tuuriin on mahdollista sijoittua myös muita yrityksiä, ja viime vuosina sinne on sijoittunutkin myös teollista toimintaa, huoltoliiketoimintaa ja kuljetusalan yrityksiä.

– Kaiken kaikkiaan Tuuriin on myönnetty useille hehtaareille rakennuslupia viimeisten vuosien aikana. Vauhti mieluummin tulee paranemaan kuin hidastumaan, Pekka Ala-Mäenpää uskoo.

Keskisen imu edelleen vahvaa

Tuurin vetovoimaa kauppapaikkana on alusta saakka selittänyt Keskisen kyläkaupan suuret asiakasmäärät. Keskinen laajentaa tänäkin vuonna, eikä kyläkaupan vetovoima ole kaupunginjohtajan mukaan kadonnut minnekään. Keskisen viereen haluavat muutkin yritykset.

– Kyllä se vetää edelleen. Tuurissahan toimii kymmeniä eri yrityksiä ja niiden mukana on kasvavia yrityksiä. Kyllä Tuuri on edelleen meidän merkittävin elikeinokeskittymä, Pekka Ala-Mäenpää toteaa.

– Hyvin usein kaupungintalonkin vieraat toteavat poislähtiessään, että he pistäytyvät Tuurissa. Ja jos eivät näin tee, niin me vähän muistutamme, kaupunginjohtaja myhäilee.

Kaupunki myötävaikuttamassa

Alavuden kaupunki on pyrkinyt edistämään yrittäjyyttä Tuurissa hiljattain muun muassa kaavamuutoksilla.

– Tuurissa on tapahtunut viime vuosina paljon ja näyttää siltä, että yrittäjien vauhti on kova tulevinakin vuosina. Kaupunki on auttanut muun muassa tekemällä kaavamuutoksia, jotka ovat helpottaneet rakennuskohteiden ja pysäköintialueiden sijoittelua.

Parhaillaan kaupunkikonserniin kuuluva Alavuden Lämpö Oy tekee Tuuriin neljän miljoonan euron kaukolämpölaitosta.

– Yritysten lisäksi sieltä saadaan sitten lämpöä myös alueen kouluun, päiväkotiin ja vuokrataloihin, Pekka Ala-Mäenpää muistuttaa.

Yrittäjäjärjestöllä ei moittimista

Mutta mitä sanovat laajan Alavuden muut kyläkulmat, kun yhtä kylää pönkitetään eteenpäin. Ainakaan yrittäjäjärjestöllä ei ole moittimista. Alavuden yrittäjien puheenjohtaja Marko Vainionpää uskoo, että Tuurin kehittäminen tuo väkeä asioimaan myös muualle Alavudelle.

– Kun väkeä on liikkeellä, vaikutukset säteilevät ympäri Alavutta.

Vainionpään mukaan kaupan ala on keskittynyt Alavudella Tuuriin ja isommat teollisuuyritykset muualle laajan pitäjän alueella.

– Ne tukevat toinen toistaan. Kaupunki on juuri tukenut merkittävästi muun muassa Rantatöysän puusepänkylää.