Poliisin avuksi suunnitellaan täydennyspoliisia reserviläisistä

Mahdollisuutta täydennyspoliisien käyttämiseen rauhan aikana aletaan selvittää ensi kuussa. Sisäministeri Petteri Orpon mukaan täydennyspoliisivoimaa tarvitaan, jotta voidaan vastata Suomen muuttuneisiin turvallisuusuhkiin ja riskeihin: "Se on vastaus muun muassa hybridiuhkiin, jotka ovat selkeä uhka Suomelle".

politiikka
poliisi
Yle

Sisäministeriö suunnittelee poliisin tueksi erityisiä täydennyspoliiseja, joilla ei olisi varsinaista poliisin koulutusta. Täydennyspoliisi hoitaisi esimerkiksi liikennevalvontatehtäviä sekä järjestyksenvalvontaa tapahtumissa, joissa ei tarvita voimankäyttöä. Tämä vapauttaisi poliiseja muihin tehtäviin, kuten turvapaikkatutkintaan.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan lakihanke on vasta lähtökuopissa, mutta sen tarkoitus on vastata Suomen muuttuneiseen turvallisuusympäristöön ja arvioon mahdollisista kriiseistä ja avun tarpeesta.

– On tunnistettu tarve, että nykyisen turvallisuusympäristön riskeihin ja uhkiin vastaamiseksi pitäisi olla täydennyspoliisivoimaa. Se on vastaus muun muassa hybridiuhkiin, joista on paljon puhuttu, ja jotka ovat selkeä uhka Suomelle, Orpo kommentoi virkamatkalla Brysselissä.

Sisäministeriön poliisiosaston poliisitarkastajan Seppo Sivulan mukaan esillä on ollut myös turvapaikanhakijoiden aiheuttama tarve lisätyövoimalle. Tilapäisiä ja yllättäviä tapahtumia varten ei ole järkevää pitää yllä pysyvää organisaatiota.

– Tottakai tässä tilanteessa pohditaan kaikkia mahdollisuuksia, miten minkä tahansa viranomaisen resurssit riittävät, Seppo Sivula sanoo.

Mittaluokaltaan täydennyspoliisin reservi olisi noin puolet poliisin nykyisestä kapasiteetista, eli muutamia tuhansia. Kyse olisi samantyyppisestä reservistä poliisille, jollainen on jo esimerkiksi pelastustoiminnassa tai rajavartiolaitoksella.

– Rekrytoinnin tulisi kohdistua erityisesti henkilöihin, jotka ovat saaneet Puolustusvoimissa sotilaspoliisikoulutuksen tai ovat muuten aktiviisia reserviläisiä tai eläköityneitä poliiseja, sanoo Sivula.

Toistaiseksi täydennyspoliisin toiminta on mahdollista ainoastaan poikkeusoloissa, ei rauhan aikana. Sisäministeriö alkaa selvittää täydennyspoliiseihin liittyvää lakihanketta maaliskuussa.

Täydennyspoliisin laajemmasta hyödyntämisestä on keskusteltu jo vuosia, ja sisäministeriössä on selvittänyt sitä, mutta turvallisuusympäristön muutokset ovat nopeuttaneet asiassa etenemistä.