Pääministeri vakuuttaa: Pidämme kynsin hampain kiinni mistä on kiinni pidettävissä opintotuessa – oppositio tyrmistyi lainapuheista

Opintotukeen ollaan tekemässä isoja leikkauksia. Hallitus ei aio luopua suunnitelmista leikata tukea. Sen sijaan opiskelijoille mietitään muun muassa parempaa asumistukea.

Kotimaa
Mielenosoitus
Opiskelijat osoittivat mieltään Helsingissä 15. kesäkuuta 2015.Jaani Lampinen / Yle

Hallitus on leikkaamassa opintotuesta lähivuosina 70 miljoonaa euroa osana julkisen talouden säästöjä.

– Hallitus on ajamassa opiskelijat kohti pakkolainaa, kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.) päätteli ja aloitti eduskunnan kyselytunnilla keskustelun leikkauksista.

Hänen laskelmien mukaan opiskelija tarvitsee jo nykyään noin 20 000 euroa lainaa, jos aikoo opiskella ilman työntekoa ja tavoiteajassa. Hän näkee, että hallituksen toimet voivat ajaa köyhien perheiden lasten lisäksi myös lahjakkaita uusia opiskelijoita jatkokoulutuksen ulkopuolelle. Jatkossa vain varakkuus ratkaisee opintien.

– En pidä siitä, että nuoria sukupolvia pelotellaan heidän tulevaisuudellaan. Tiedämme, että maailma on koko ajan enemmän mahdollisuuksia täynnä meidän nuorillemme, opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) vastasi edustaja Yanarin ja muiden opposition kansanedustajien huoleen opiskelun eriarvoistumisesta.

Grah-Laasosen mukaan hallituksen ohjelmassaan valitsema linja tukee nuorien tulevaisuususkoa parantamalla Suomen julkista taloutta.

Sipilä muuttui pääministerinä

Edellinen opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki puolusti edellisen oman hallituksen linjaa olla leikkaamatta opintotukea.

– Emme pelottele, vaan kerromme faktoja. Opintotukea leikataan 25 prosenttia, hän painotti.

Arhinmäki kertoi hämmästyneensä vuoden takaista sanomalehteä lukiessaan, mitä pääministeri Juha Sipilä silloin kertoi siitä, että muun muassa opiskelijoiden tukea ei leikata. Arhinmäki ihmetteli missä on nyt tuo Sipilä.

En puolustele lainaa. Pidämme kynsin hampain kiinni opintotuesta ja teemme sen mikä näissä olosuhteissa on tehtävissä.

Juha Sipilä

– Ennen vaaleja arvioimme, että indeksejä leikkaamalla selvittäisiin eikä tuen tasoon tarvitsisi puuttua. Tilanne on nyt huomattavasti huonompi ja edessä on äärimmäisen vaikea leikkaus, vastasi Juha Sipilä (kesk.)

Hän vakuutti, että hallitus yritää taata valtiontakauksilla opiskelijoiden elämisen tilanteessa, jossa lainan määrä kasvaa opintotuessa.

Opetusministeri pitää tehtävää epäkiitollisena, mutta ei peräänny tehtävästä. Leikkaukset toteutetaan osittain jo ensi vuoden aikana. Hän on esittänyt muun muassa opiskelijoiden ottamista mukaan perustulokokeiluun, jotta saadaan laajemmin kokemuksia opintotuen kehittämisestä.

Pääministeri ei puolustele lainaa

Oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ihmetteli opetusministerin innokkuutta olla leikkaamassa hyvinvointivaltiion ytimestä, tasa-arvoisuudesta. Hänen mukaansa kokoomus on jo pitkään ajanut tuen lainapainotuksen lisäämistä. Siksi hän suuntasi kysymyksensä keskustalle.

Suomessa säilyy edelleenkin yhtäläiset mahdollisuudet jokaiselle, jolla on motivaatiota ja päätä kouluttautua niin pitkälle kuin kykenee.

Juha Sipilä

– Hallitus pitää edellleenkin kiinni siitä, että Suomessa säilyy edelleenkin yhtäläiset mahdollisuudet jokaiselle, jolla on motivaatiota ja päätä kouluttautua niin pitkälle kuin kykenee, pääministeri Juha Sipilä lupasi.

– En puolustele lainaa. Pidämme kynsin hampain kiinni opintotuesta ja teemme sen mikä näissä olosuhteissa on tehtävissä, Sipilä jatkoi vastausta Niinistölle.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla korkeat vuokrat ovat johtaneet opiskelijat hankalaan tilanteeseen. Asumismenot ovat monella enemmän kuin opintotuki ja opintotukeen kuuluva asumislisä. Opetusministeri mukaan tilanteen korjaamiseksi kannattaa harkita myös opiskelijoille maksettavaa yleistä asumistukea, mikä nostaisi asumistukea esimerkiksi pääkaupunkiseudulla opiskeleville.

Kaiken kaikkiaan hallitus kaavailee opintotukeen 150 miljoonan euron leikkauksia lähivuosille. Näistä 70 miljoonaa toteutetaan vuoteen 2019 mennessä. Ministeriön selvitysmies saa valmiiksia ensi viikolla esityksensä opintotuen uuditamiseksi.