Koe uusi yle.fi

EU-komissio: Meillä on nyt kymmenen päivää aikaa

Ylimääräinen Turkki-huippukokous 7. maaliskuuta on aikaraja jolloin nähdään, toimiiko EU:n yhteinen, Turkki-yhteistyöhön nojaava pakolaispolitiikka.

Ulkomaat
Asserborn, de Maizière ja Avramopoulos keskustelevat vakavailmeisinä.
Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn (vas.), Saksan sisäministeri Thomas de Maizière ja muuttoliikekomissaari Dimitris Avramopoulos keskustelivat sisäministerikokouksessa Brysselissä 25. helmikuuta.Laurent Dubrule / EPA

Saksan pyynnöstä järjestettävä EU-Turkki-huippukokous on seuraava kilometritolppa, jonka odotetaan näyttävän, mihin suuntaan pakolaisten määrä Euroopassa kääntyy.

– On vain 10 päivää jäljellä. Siinä ajassa on pysyttävä yhdessä, mentävä eteenpäin, toimeenpantava päätökset, muuttoliikekomissaari Dimitris Avramopoulos julisti Brysselissä sisäministerikokouksen jälkeen.

EU on tosin ennenkin asettanut aikarajoja itselleen. Tällä kertaa vastassa on Turkki-kokouksen lisäksi kevät, jolloin Eurooppaan haluavien määrä kääntynee kasvuun.

Viime viikkoina useat maat ovat menettäneet uskonsa yhteisiin ratkaisuihin. EU-komissio vetoaa, että maat toteuttaisivat lupauksensa ja tekisivät töitä yhdessä.

– Tekemällä päätöksiä kotimaiselle yleisölle ei edistetä Euroopan yhteistä politiikkaa, Avramopoulos sanoi Brysselissä torstaina.

Pakolaiskriisi poiki diplomatiakriisin

Viime viikolla Itävalta riitautui Saksan ja Kreikan kanssa. Itävalta ilmoitti ottavansa vain 80 turvapaikanhakijaa päivässä ja päästää muut kulkemaan läpi Saksaan. Yhdessä Länsi-Balkanin maiden kanssa se päätti, että afganistanilaisia turvapaikanhakijoita ei enää päästetä Kreikasta kohti Keski-Eurooppaa.

Siksi Kreikka kutsui tänään Wienin-suurlähettiläänsä kotiin "keskusteluita varten" ja nimitti sisäministerikokouksessa Itävaltaa vihollisekseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Itävalta arvosteli kokouksen yhteydessä Saksaa ristiriitaisten viestien lähettämisestä: toisaalta Saksa sallii Kreikan jatkaa avointen rajojen politiikkaa, toisaalta se vaatii Itävaltaa estämään pakolaisten tulon Saksaan.

Pakolaiskriisi on "EU:n törmäystesti"

Turkki perui eilen sisäministerinsä osallistumisen kokoukseen mutta lähetti paikalle varaministerin. EU:n mukaan Turkki on tehnyt töitä salakuljettajien bisneksen estämiseksi. Paljon toiveita on myös sotilasliitto Naton operaatiosta, jolla kerätään rajavartijoille tietoa salakuljettajista Egeanmerellä.

Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok.) taas sanoi näkevänsä pitkästä aikaa valoa tunnelin päässä.

– Äskeisen kokouksen perusteella syntyi vaikutelma, että silloin voisi tulla tulosta.

Mutta kello tikittää, muistuttaa EU:n puheenjohtajamaan Hollannin sisäministeri Klaas Dijkhoff.

– Vaikka asiat menevät Turkissa oikeaan suuntaan, en voi taata, että tarpeeksi edistystä tapahtuu ennen kevättä, sanoi Dijkhoff.