Kokoomus taipui paikallisessa sopimisessa – Stubb lähipiirilleen: Sydän huutaa Thatcherin linjalle

Kokoomus antoi pitkin hampain periksi tavoitteestaan ja päästi paikallisen sopimisen kysymyksen työmarkkinajärjestön pöytään. Puheenjohtaja Alexander Stubb pahoitteli voimakkain sanoin lähipiirilleen, että puolue joutui taipumaan asiassa.

politiikka
Alexander Stubb
Valtiovarainministeri Alexander Stubb.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kokoomus myöntyi viime viikolla palkansaajakeskusjärjestöjen tahtoon, että paikallinen sopiminen annetaan sittenkin niiden neuvottelupöytään.

Aiemmin puolue oli halunnut, että paikallista sopimista edistetään ensisijaisesti hallituksen toimesta lainsäädännön kautta. Yle Uutisten tietojen mukaan järjestöjen neuvottelut olisivat tyssänneet, jos hallitus ei olisi taipunut asiassa. Muille puolueille linjanmuutoksen hyväksyminen oli helpompaa.

Osalle kokoomuslaisista ratkaisu tuli isona pettymyksenä. Myös puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb harmitteli kompromissia puolueen kärkivaikuttajille.

– Sydän huutaa, että Thatcherin ja Lepomäen linjalla pitkä päätyyn ja perään. Mutta järki sanoo, että edes pieni askel oikeaan suuntaan on plussaa, Stubbin kerrotaan viestittäneen heille.

Britannian entinen konservatiivipääministeri Margaret Thatcher tuli tunnetuksi kovasta linjastaan ammattiliittojen moukaroijana. Elina Lepomäki puolestaan on kokoomuksen liberaalisiiven kansanedustaja, joka on ajanut vahvasti työmarkkinajärjestöjen vallan riisumista.

Stubbin viestin jälkeen hallituskumppanit sopivat ratkaisusta, jonka mukaan paikallista sopimista kehitetään ensisijaisesti työehtosopimusten kautta ja täydennetään lainsäädännöllä.

Sydän huutaa, että Thatcherin ja Lepomäen linjalla pitkä päätyyn ja perään.

Samalla hallitus asetti työmarkkinaneuvottelijoilleviisi reunaehtoa (siirryt toiseen palveluun), jotka se haluaa täyttyvän ratkaisussa.

Työmarkkinajärjestöt kiittelivät hallituksen uutta linjausta tuoreeltaan.

– Lailla määrätty malli olisi jähmettänyt nykyisetkin hyvät paikallisen sopimuksen käytännöt, totesi tuolloin Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Stubb: Jos onnistumme, Thatcher ja Lepomäki lienevät tyytyväisiä

Yle Uutiset kysyi puheenjohtaja Stubbilta torstaina, kuinka kovaa hänen sydämensä huutaa Lepomäen ja Thatcherin linjalle. Stubb vastasi toteamalla, että hänen sydämensä on lämmin ja päänsä kylmä.

– Kylmä totuus ja realismi on se, että meidän työttömyysasteemme on aivan liian korkea. Jos onnistumme saamaan yhteiskuntasopimuksen, paikallisen sopimisen ja maltillisen palkkaratkaisun, uskon, että sydän, järki, Thatcher ja Lepomäki ovat kaikki tyytyväisiä, Stubb muotoili.

Kysyttäessä omien kritiikistä Stubb tyytyi painottamaan, että kokoomus on jo onnistunut tekemään paljon tavoitteidensa eteen.

– Se että me puhumme paikallisesta sopimisesta, määräaikaisuuksista, työajoista, koeajoista, takaisinottovelvoitteesta, on jo jättiläismäinen askel eteenpäin. Uskon, että kaikki kokoomuslaiset ovat tähän tyytyväisiä. Toki meidän kunnianhimomme on hyvin korkea.

Lepomäki: Sydämen ääntä kannattaa seurata

Kansanedustaja Elina Lepomäki on tiukasti sitä mieltä, että paikallista sopimista ei olisi pitänyt antaa työmarkkinajärjestöille.

– Tämähän ei nimenomaisesti kuulu työmarkkinapöytiin, kun halutaan lisätä vapausasteita järjestäytymättömille työnantajille. Ajatus on se, että työntekijät voivat itse päättää, haluavatko he mennä työehtosopimukseen mukaan vai eivät.

Lepomäen mukaan ratkaisu pitkittää uudistustyötä.

– Yhdistää varmaan myös oppositiota ja kansaa tämä ajatus, että herranen aika, kun mitään ei tapahdu. Olen pitkään seurannut näitä työmarkkina-asioita. Kyllä tämä oli minulle henkilökohtaisesti aika iso pettymys.

Lepomäki huomauttaa, että hallitus on kuitenkin ilmoittanut tarttuvansa lainsäädäntötoimiin, jos työmarkkinajärjestöjen pöydästä ei tule sitä miellyttävää kokonaisuutta. Hän ei myönnä kokoomuksen olevan polvillaan järjestöjen edessä.

– Minä en ainakaan ole polvillani. Niin kauan kuin on elämää, on toivoa.

Entä miltä Lepomäestä tuntuu se, että puolueen puheenjohtajan sydän huutaa hänen linjalleen?

– Sydämen ääntä kannattaa seurata.

Sipilälle kritiikkiä

Kokoomusväen keskuudessa esitetään kovaa kritiikkiä myös keskustalaisen pääministerin Juha Sipilän suuntaan. Hänen katsotaan suhtautuneen liian lepsusti työmarkkinajärjestöihin.

Yle Uutisten lähteiden mukaan Sipilää varoitettiin jo hallitusneuvottelujen aikana siitä, että järjestöt voivat yrittää kampittaa hallituksen suunnitelmia “neuvottelemalla loputtomiin”. Moni kokoomuslainen kokee, että nyt on käynyt juuri niin.

Stubb ei halunnut kommentoida, oliko hän yksi Sipilää varoittaneista. Hän kuitenkin muistuttaa, että mitään ei ole vielä menetetty.

– Varmaan me kaikki olemme puhuneet, mikä on se paras taktiikka edetä. Olemme hallituksessa asettaneet ihan selkeät ja kunnianhimoiset tavoitteet. Uskon, että sekä meillä poliittisilla päättäjillä että ammattijärjestöillä on tulosvastuu suomalaisille.

_Kello 11.32 Täsmennetty, että kokoomus taipui palkansaajakeskusjärjestöjen tahtoon. _