yle.fi-etusivu

Jari Korkki: Siihen aikaan kun Kekkonen sotaharjoitukset torppasi

Eihän siitä ole kulunut kuin vajaat 40 vuotta, kun presidentti Urho Kekkonen torjui ehdotuksen yhteisistä sotaharjoituksista Neuvostoliiton kanssa. Tietenkin saunassa, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Viime päivienturvallisuuspoliittinen keskustelu ja etenkin Yhdysvaltain joukkojen kanssa kaavaillut yhteiset sotaharjoitukset ovat saaneet jotkut muistelemaan menneitä. Heinäkuussa 1978 Neuvostoliiton puolustusministeri Dimitri Ustinov ehdotti Suomen vierailullaan maille yhteisiä sotaharjoituksia. Ratkaiseva taistelu päättyi torjuntavoittoon Kultarannan saunassa.

Marsalkan aloite oli illan isännällä jo etukäteen tiedossa, sillä Ustinov oli maininnut asiasta heti maahan tultuaan puolustusministeri Taisto Tähkämaalle (kesk.), joka oli kentällä vierasta vastassa. Suomen ja Neuvostoliiton yhteisharjoituksia tarvittiin kuulemma vastapainoksi Naton harjoittelulle Pohjois-Norjassa.

Kekkonen siis tiesi mitä tuleman piti. Vieraiden yllätykseksi Kultarannan pihalla vastassa oli myös puolustusvoimien komentaja Lauri Sutela, jonka muistiinpanojen ansiosta illan kulku tiedetään suhteellisen tarkoin.

Taktiikkana oli viedä kovaksi saunamieheksi tunnettu Ustinov löylyyn heti, jos puheet alkavat kääntyä vaaralliseen suuntaan.

Saunan pukuhuoneessa Ustinov esitti yhteistyön tiivistämistä: keskusteluja, neuvotteluja ja harjoituksia. Kekkonen viittasi myönteiseen kehitykseen maailmalla ja maiden välisissä suhteissa.

Ratkaiseva taistelu päättyi torjuntavoittoon Kultarannan saunassa.

Jari Korkki

Ei pidä mennä mihinkään sellaiseen, mikä heikentäisi Suomen saavuttamaa kansainvälistä asemaa, Kekkonen varoitti.

Kun Ustinov yhä painoi päälle, Kekkonen komensi vieraat löylyyn.

Saunan jälkeen alkoi toinen erä. Tällä kertaa marsalkka yritti saada Suomen perumaan Hawk-hävittäjien hankinnan Britanniasta. Tilalle sopisi neuvostovalmisteinen MiG-23.

Ja ei kun löylyyn.

Kolmas erä. Tällä kertaa puheenvuoron otti suurlähettiläs Vladimir Stepanov. Täydellistä suomea puhunut Stepanov ihmetteli, miksi sotilaat laahaavat jäljessä, kun talouden alalla teollisuusyritykset ovat päässeet hyvään yhteistoimintaan.

Tällä kertaa Kekkonen komensi vieraat illallispöytään, jossa hän luovutti marsalkka Ustinoville Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin.

Jälkinäytös saunottiin seuraavana päivänä Neuvostoliiton lähetystössä Tehtaankadulla, paikalla samat henkilöt kuin edellisenä iltana Kultarannassa.

Eikä yhteisistä sotaharjoituksista puhuttu enää sanaakaan.

Vaikka kalusto olisi kuinka ollut pomminvarmasti yhteensopivaa, osin jopa samasta tehtaasta.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti