Koe uusi yle.fi

Japanin yakuzat menettävät jäseniään

Japanissa järjestäytynyttä rikollisuutta on saatu kitkettyä näkyvästi ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Samalla kuitenkin uusi yakuza-ryhmä valtaa alaa.

Ulkomaat
Seitsemän tummansinisiin paitoihin ja housuihin pukeutunutta japanilaista miestä rivissä päät painuksissa.
Yamaguchi-gumin jäsenet kumartavat johtajalleen tämän poistuessa Kobessa sijaitsevasta päämajasta.Franck Robichon / EPA

Japanissa viranomaisten kamppailu järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan näyttää tuottavan tulosta. Japanilaismedioiden mukaan maan rikollisryhmien jäsenmäärä on pudonnut ensimmäistä kertaa sinä aikana, kun rikollisryhmistä on pidetty tilastoja vuodesta 1958.

Japanin poliisi tiedotti torstaina, että eri rikollisryhmien jäseniä tai näennäisjäseniä oli viime vuonna alle 50 000. Pahamaineisiin yakuza-ryhmiin kuului yhteensä 20 100 rikollista, mikä on parituhatta vähemmän kuin edellisvuonna. Näennäisjäsenet eivät kuulu varsinaisesti rikollisryhmään mutta ovat sen toiminnassa mukana.

Poliisin toiminta ja ikääntyvä väestö vähentävät jäsenmääriä

Poliisin mukaan suurin yakuza-ryhmä Yamaguchi-gum menetti jäsenistään 40 prosenttia viime vuonna. Koben kaupungissa päämajaansa pitävään rikollisryhmään kuului viime vuoden lopussa noin 6 000 jäsentä, ja ryhmä pitää edelleen ykkössijaa.

Pääryhmästä erottautunut Kobe Yamaguchi-gum kuitenkin kirii vastustajiaan. Ryhmä toimii Koben lähellä olevan Awajin saaren tuntumassa, ja se nousi 2 800 jäsenellään maan kolmanneksi suurimmaksi yakuza-ryhmäksi. Japanin toiseksi suurimpana rikollisryhmänä pysyy tokiolainen Sumiyoshi-kai.

Poliisi on tyytyväinen Koben alueella tekemiensä tehoiskujen tulokseen mutta on huolestunut uuden yakuza-ryhmän levittäytymisestä. Japanin neljä suurinta yakuza-ryhmää toimivat kymmenillä prefektuureilla eli erillisalueilla ja kattavat noin 70 prosenttia maan yakuza-määrästä.

Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta on poliisin mukaan onnistunut entistä paremman poliisitoiminnan ja yakuzan-vastaisen työn ansiosta. Lisäksi ikääntyvässä Japanissa myös yakuza-väestö vanhenee, ja siten jäsenmäärätkin vähenevät.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Brexit

BBC:n mukaan erosta maksettava summa voisi olla jopa noin 45 miljardia euroa

Britannia on valmis maksamaan EU:lle enemmän erorahaa

Geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Vaakakapina

Onko kumppanisi kommentoinut kehoasi? Vastaa Vaakakapinan parisuhdekyselyyn!

Tennis

Sharapovan toimet poliisitutkinnassa Intiassa – epäillään huijauksesta