Tutkimus: Ilmaston lämpeneminen ja ikiroudan sulaminen ovat noidankehä

Hiiltä hajoittavien mikrobien toiminta kiihtyy, kun ikirouta sulaa, osoittaa Alaskassa tehty tutkimus.

Ulkomaat
Savua ja jäätä satelliittikuvassa.
Viime kesänä ikiroudan sulamiseen vaikuttivat myös Alaskan ja Kanadan poikkeuksellisen rajut maastopalot, joiden savua kulkeutui pohjoisnavalle asti. Satelliitti kuvasi savun Grönlanninmeren yllä heinäkuun puolivälissä. Jeff Schmaltz / Nasa / EPA

Ilmaston lämpeneminen sulattaa ikiroutaa, mikä puolestaan vapauttaa ilmastoon lisää kasvihuonekaasuja, jotka pahentavat ilmastonmuutosta, kertoo tuore tutkimus.

Yhdysvaltalais-kiinalainen tutkimus osoittaa, että ikiroudan sulaessa maan mikrobien toiminta muuttuu ja ne alkavat hajottaa maaperässä olevaa hiiltä.

Hajotessa siitä vapautuu ilmaan hiilidioksidia ja metaania, jotka puolestaan estävät Auringon lämpösäteilyä heijastumasta takaisin avaruuteen.

Isoja muutoksia mikrobitoiminnassa

Alaskassa tehdyssä tutkimuksessa lämmitettiin koealueita roudan sulattamiseksi. Puolitoista vuotta myöhemmin kokeet osoittivat, että maan mikrobeissa oli tapahtunut monia muutoksia.

– Tämä tutkimus näyttää, miten keskeinen rooli mikrobeilla on arktisen maaperän hiilimuutoksissa. Mikrobien nopea reaktio lämmittämiseen antaa olettaa, että ikiroudan sisältämät suuret hiilivarat ovat roudan sulaessa erittäin alttiita vapautumiselle, sanoo Susan Natali yhdysvaltalaisesta Woods Holen tutkimuskeskuksesta.

Tutkimus on julkaistu Nature Climate Change (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Jopa 70 % ikiroudasta sulamassa

Neljäsosa pohjoisen maapallon maaperästä on jäässä ympäri vuoden. Jää voi ulottua metristä jopa puolentoista kilometrin syvyyteen.

Ikirouta-alueet ovat enimmäkseen arktisia, mutta maata on pysyvästi jäässä myös Antarktiksella ja Alppien alueella.

Aiempien tutkimusten perusteella arvellaan, että ikiroudasta voi kadota tällä vuosisadalla jopa 70 prosenttia.

Lämpenemisen vauhti yllätti asiantuntijan

Alaskan yliopiston professorin Vladimir Romanovskyn mukaan Alaskan pohjoisosien ikirouta on lämmennyt nyt asteen kymmenyksen vauhtia sitten 1900-luvun puolivälin.

– Kun aloitimme mittaukset, tulos oli -8 astetta. Nyt rannikolla ollaan lähellä -2,5:tä, kertoi Romanovsky Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa viime lokakuussa.

Nyt näyttää siltä, että osassa Alaskaa ikirouta sulaa kokonaan 2070-luvulla. Se on yllätys, sillä roudan uskottiin kestävän vuosisadan loppuun, sanoo Romanovsky, joka kuuluu maailman johtaviin ikiroutatutkijoihin.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset