1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiirunan kunta

Norrbottenin kaupunkien siirtämisessä olisi töitä pohjoissuomalaisillekin

Norrbottenin rakennustöihin on päässyt käsiksi muun muassa ylitorniolainen YBT, joka toimittaa betonielementit Kiirunan uuteen kaupungintaloon. Töitä olisi muillekin, sillä kaivoksen alta siirretään Kiirunassa ja Jällivaarassa satoja taloja.

Kiirunan kunta
Miehiä töissä YBT:n tehtaalla Ylitorniolla.

Pohjoissuomalaisia houkutellaan osallistumaan Pohjois-Ruotsissa avautuviin valtaviin talonrakennusurakoihin. Töitä on tiedossa vuosiksi eteenpäin, kun Jällivaaran ja Kiirunan kaupungit siirretään pois nykyisiltä paikoiltaan.

Oulun kaupungin elinkeino- ja kehitysyhtiö BusinessOulu on ponnistellut pitkään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, jotta Ruotsin urakoista lohkeaisi töitä myös Pohjois-Suomeen.

BusinessOulun asiantuntija Jukka Olli arvioi, että tällä hetkellä Jällivaaran ja Kiirunan alueella on mukana kolmisenkymmentä suomalaisyritystä, jotka toimivat esimerkiksi kaivos- tai maanrakennusalalla.

Yksi Kiirunasta töitä saaneista yrityksistä on ylitorniolainen YBT, joka toimittaa kaikki betonielementit Kiirunan uuteen kaupungintaloon. Rakennuksen pääurakoitsija on ruotsalainen PEAB-konserni.

Lappilaisyritys toimittaa rakennukseen 10 000 neliötä kuorilaattaa sekä portaat. Arkkitehtitoimisto Henning Larsen Architectsin suunnitteleman pyöreän rakennuksen on määrä valmistua 2018.

Työtilaisuuksia avautuu luultua pikemmin

Ollin mukaan ovet ovat avautumassa talotehtaille arvioitua nopeammin, sillä ensi syksyksi pitäisi olla valmiina noin 100 taloa avaimet käteen periaatteella.

Kilpailutuksessa on useita kohteita, jotka jakautuvat lähivuosille siten, että vuosien 2016-2018 aikana Jällivaaraan rakennetaan lähes 300 pientaloa ja 700 asuntoa. Kiirunaan puolestaan rakennetaan 700 asuntoa vuosien 2017-2025 välisenä aikana.

Yrityksillä on vajaa kuukausi aikaa jättää talonrakennusta koskevat tarjouksensa kaivosyhtiölle. Tarjouskilpailua esitellään perjantaina yrityksille Oulussa.

Jällivaaran ja Kiirunan kaupungit siirretään LKAB:n rautakaivoksen tieltä, sillä kaivoksen louhinta laajenee kaupunkien alle. Siirtourakkaa on valmisteltu vuosia.

Lue seuraavaksi