Lapsena hyväksikäytetyt matkustivat Australiasta Vatikaaniin

14 katolisen kirkon seksiskandaalin uhreiksi joutunutta toivoo matkalta selvyyttä ja anteeksipyyntöä.

Arkkipiispa George Pell messussa Sydneyssa maaliskuussa 2014. Kuva: Jane Dempster / EPA

Joukko Australian katolisessa kirkossa seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi  joutuneita on matkustanut Vatikaaniin seuratakseen, mitä sen australialaissyntyinen talousjohtaja kertoo kuulemisessaan.

Kardinaali George Pellin on määrä esiintyä todistajana lasten hyväksikäyttöä tutkivan komission istunnossa ensi viikolla. Asianajajiensa mukaan hän on liian sairas tullakseen paikalle, joten häntä kuullaan videoyhteyden kautta roomalaisesta hotellista. Sydänvikansa vuoksi hän ei myöskään voi matkustaa Australiaan, kuten uhrit ovat toivoneet.

14 uhria ja viisi avustajaa sen sijaan on komission suostumuksella matkustanut 16 000 kilometrin päähän Vatikaaniin kuulemaan istuntoa. Matkakulut katettiin australialaisen radioaseman organisoimalla joukkorahoituksella. 

Turhautuminen tiivistyy arkkipiispaan

Pell itse ei ole syytettynä rikoksista, mutta Australian ylimpänä pappismiehenä häneen kohdistuu paljon turhautumista katolisen kirkon riittämättöminä pidetyistä vastauksista. Pellin kuulemisen arvioidaan kestävän 3–4 päivää.

Tutkimus keskittyy tapahtumiin Pellin synnyinkaupungissa Ballaratissa, jossa hän työskenteli pappina 1970- ja 1980-luvuilla.

Hänen uransa jatkui arkkipiispana Melbournessa ja Sydneyssä, ennen kuin hänet nimitettiin Vatikaanin talousjohtajaksi toissa vuonna.

"Paikalle pääseminen voimauttaa"

11-vuotiaana munkin hyväksikäyttämäksi joutunut Peter Blenkiron sanoo, että paikalle pääseminen voimauttaa ja parantaa koko yhteisöä.

– Me haluamme vain, että Pell sanoo: "Olimme väärässä, eikä sitä tapahdu enää koskaan." Olisin ensimmäisenä puristamassa hänen kättään, sanoo ballaratilainen Blenkiron.

Osa joukkorahoitukseen annetuista summista oli niin suuria, että hän epäilee niiden olevan peräisin uhreilta, joka edelleen vaikenevat.

– Minun viestini heille on, että kannattaisi puhua psykiatrille edes kerran tai kaksi, jotta saatte purettua pommin, ennen kuin se räjähtää, Blenkiron sanoo Australian yleisradioyhtiön ABC: (siirryt toiseen palveluun)n haastattelussa.

Pell syyttää vaikenemisen kulttuuria

Pell on ollut komission kuultavana kahdesti aiemmin. Komissio epäilee, että hänen entisessä hiippakunnassaan siirrettiin hyväksikäyttöön syyllistyneitä pappeja uusiin seurakuntiin rikosilmoituksen sijasta. Pell on kiistänyt syytökset.

Hänen mukaansa kirkossa vallitsi aiemmin vaikenemisen kulttuuri, jonka takia seksuaalirikosten todellista määrää oli vaikea tietää.

Hän on kahdesti pyytänyt anteeksi kirkon hidasta reaktiota ja sanonut, että sadat australialaiset ovat saaneet korvauksia hyväksikäytöstä. Hän on ollut aiemmin myös Victorian osavaltioparlamentin tutkimuskomission kuultavana.