Iranin vaaleissa määrätään maan suuntaa – ensimmäiset vaalit sitten pakotteiden lopettamisen

Perjantain vaaleissa Iranille valitaan parlamentti ja asiantuntijoiden neuvosto. Vanhoilliset piirit varoittavat liiasta länsimaiden myötäilystä, mutta monet toivovat uudistusmielisten menestystä.

Ulkomaat
Katunäkymä Teheranissa. Isossa vaalimainoksessa on ehdokkaiden kasvokuvia.
Vaalimainoksia Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Abedin Taherkenareh / EPA

Vaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun Iran viime vuonna pääsi johtavien länsimaiden kanssa sopuun maan ydinohjelmasta.

Kauppasaarron lopettaminen on avaamassa Iranissa uuden aikakauden ja monet kansainväliset yritykset odottavat pääsyä Iranin markkinoille.

Vaaleissa vastakkain ovat ydinsovun isä, maltillinen presidentti Hassan Rouhani ja perinteisesti länsimaihin karsaasti suhtautuvat konservatiivit. Kumpikin osapuoli on kehottanut iranilaisia osallistumaan vilkkaasti äänestykseen.

Vaalien demokraattisuutta on heikentänyt se, että Iranin uskonnollinen eliitti hylkäsi suuren määrän kaikkein uudistusmielisimmistä ehdokkaista.

Kuinka hyvin uudistusmieliset menestyvät vaaleissa?

Etenkin konservatiivinen hengellinen johtaja on varoittanut iranilaisia liiasta länsimaiden vaikutusvallan kasvusta.

– Valitkaa ehdokkaanne viisaasti, sanoi uskonnollinen johtaja Ali Khamenei.

Monet iranilaiset odottavat kuitenkin uudistusmielisten läpimurtoa, ennen muuta taloudellisista syistä.

– Toivon, että uudistajat nousevat esiin ja kohentavat maan oloja tulevana neljänä vuotena, sanoi teheranilainen mies uutistoimisto Reutersille.

Konservatiivit yhä vahvoilla maaseudulla

Uudistusmielisiä tukevat todennäköisimmin nuoret kaupunkilaiset, mutta konservatiivien kannatuksen arvioidaan olevan yhä vankkaa Iranin maaseudulla.

Vaaleissa valitaan 290-paikkainen parlamentti ja 88-jäseninen asiantuntijoiden neuvosto. Neuvostolla on määrä nimittää ja erottaa maan hengellinen johtaja, jota pidetään yhä Iranin vaikutusvaltaisimpana johtajana.

Tällä hetkellä sekä parlamentti että neuvosto ovat vanhoillisten käsissä.

Kauppasaarron lakkauttaminen on merkinnyt sitä, että Iran voi muun muassa myydä vapaammin öljyä maailmanmarkkinoille.

Presidentti Rouhanin tukevien menestyminen vaaleissa auttaisi häntä sekä jatkamaan uudistuksia Iranin sisällä että maan kansainvälistymistä.

Lähteet: Reuters, AP