Kiteeläiset pyyhkivät Nightwishin säestyksellä pölyt pois Lemminkäisen tarinasta

Kiteeläiset ovat herättäneet Nightwish-yhtyeen säestyksellä uudelleen henkiin Kalevalan hurjapään Lemminkäisen seikkailut. Perjantaina julkaistu Live Lemminkäinen -video popularisoi musiikin, piirrosten ja runojen kautta tarinan, jonka Elias Lönnrot kirjasi muistiin Kesälahden Hummovaarassa lähes 200 vuotta sitten.

kulttuuri
Lemminkäinen hiiden hirven hiihdossa.
Kuvakaappaus Live Lemminkäinen -videolta.

Kiteeläiset puhkuvat Nightwish-yhtyeen rytmittämänä uutta puhtia kansalliseepoksemme Kalevalan hurjapäisen soturin ja naistenmiehen Lemminkäisen tarinaan.

Sadat koululaiset olivat yleisönä perjantaina Kiteesalissa, jossa poikkitaiteellinen Live Lemminkäinen (siirryt toiseen palveluun)-video sai maailman ensiesityksensä. Opetuskäyttöön ja suomalaisen kulttuurin edistämiseen tarkoitetut ilmaiset videot on tuotettu sekä suomeksi että englanniksi.

Hankkeen suomenkielisen version puherooleissa on muun muassa Kyläparin Myllyteatterin näyttelijöitä. Esimerkiksi Carita Hiltunen on Kyllikki ja Marja Kanula on Lemminkäisen äiti. Nightwish-yhtyeen nokkamiehen Tuomas Holopaisen isä Pentti Holopainen on kertoja.

Englanninkielisessä versiossa Nightwishin laulaja Floor Jansen on Louhi ja Johanna Kurkela on Kyllikki. Kertojana on Nightwishin multi-instrumentalisti Troy Donockley.

Live Lemminkäisen musiikki on siis Tuomas Holopaisen ja Nightwishin. Piirroskuvat ovat saksalaisen taitelija Katharina Benkwitzin käsialaa. Ohjaus on Tarja Jäniksen.

"Onhan niitä lemminkäisiä"

Luokanopettaja Leila Luukkainen toi ensi-iltaan Kesälahden koulun tokaluokkalaisensa. Suomenkielisessä versiossa Pohjolan emännälle, Louhelle äänensä antanut Luukkainen sanoo, että Kalevala on hänelle intohimo.

Vaikka ne tarinat on vanhoja ja taruja, ne kertovat ihmisistä ja elämästä.

Leila Luukkainen

Luukkainen kertoo, että hän on opettanut liki 30 vuotta Kalevalaa ensimmäisestä luokasta lähtien, ja hyvällä menestyksellä. Opettaja paljastaa, miten hän saa kerta toisensa jälkeen oppilaat innostumaan kansalliseepoksestamme.

– Ensin täytyy ihe löytee se juju, joka on se, että vaikka ne tarinat on vanhoja ja taruja, ne kertovat ihmisistä ja elämästä. Kun löytää sen yhteyden ensin tietenkin ommaan ihteensä ja tähän elämään tänä päivänä.

– Kyllä meidänkin luokassa rupes oppilaat keksimään, että onhan niitä lemminkäisiä. Tuo Kesälahden kylttikin. Joku lemminkäinen oli ajjoo törräyttänyt siihen autolla rämäpäissään. Ne eivät ole kuolleita tarinoita, vaan ne kertovat elämästä, Leila Luukkainen sanoo.

Melkein oman kylän poika

Live Lemminkäisen tuottanut ja käsikirjoittanut Nina Holopainen kertoo, että produktio sai alkunsa vuonna 2012.

– Silloin tehtiin näyttely, jossa visuaalisesta puolesta vastasivat paikallisen taitelijan Leo Karppasen puuveistokset. Audionauha soi taustalla. Siinä syntyi ajatus, että olisi hienoa saada tämä kokonaisuus jotenkin liikkeelle ja mobiiliksi, levitettyä suomalaisiin kouluihin ja miksei maailmallekin, Nina Holopainen kertoo.

Se on meidän kulttuuriperintöä ja historiaa.

Nina Holopainen

Holopaisen mukaan samoin tein syntyi ajatus tehdä poikkitaiteellinen DVD, jossa puuveistokset on korvattu Katharina Benkwitzin hienoilla piirroskuvilla.

– Nyt kun se on yhdessä paketissa sekä suomeksi ja englanniksi, niin toivottavasti se lähtee elämään omaa elämäänsä ja levittäytyy kouluihin, oppilaitoksiin ja maailmalle.

Kiteeläiset tarttuivat isolla porukalla Lemminkäisen tarinaan, koska se on "täkäläinen" tarina.

– Se on Kalevalaan täältä laulettu eli tuolta Hummovaarasta Kesälahdesta, nykyisin Kiteeseen kuuluvasta kylästä. Lemminkäisen virsi laulettiin siellä kesällä 1928. Lönnrot sen tallensi. Talonpoika Juhana Kainulainen sen lauloi. Se on meidän kulttuuriperintöä ja historiaa, Nina Holopainen kertoo ylpeänä.

Produktiota ovat rahoittaneet muun muassa Pohjois-Karjalan Tulevaisuusrahasto, Joensuun Popmuusikot ry, Kiteen kaupunki ja monet yritykset.

Live Lemminkäisen ohjaaja Tarja Jänis (vas.) ja tuottaja Nina Holopainen.
Ohjaaja Tarja Jänis (vas.) ja tuottaja Nina Holopainen ovat tyytyväisiä pitkän urakan lopputulokseen. Jouki Väinämö / Yle