yle.fi-etusivu

Oscar-viikonlopun elokuvatärpit – valitse elokuvasi parhaiden joukosta

Yle Uutisten ja aamu-tv:n Tähtihetken elokuvatoimittaja Jenni-Maarit Koponen poimi parhaat Oscar-ehdokkaat elokuvateattereiden ohjelmistosta. Oscar-gaalaa vietetään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

elokuvat
The Revenant.
The Revenant.SF Film Finland

The Big Short palaa vuoden 2008 talouskriisin alkulähteille. Neljä pankkiiria huomaa pommin piilevän yhdysvaltalaisissa asuntomarkkinoissa ja pankkien toiminnassa, ja tajuaa pystyvänsä käärimään sievät voitot kriisistä. Finanssitermistöä vilisevä talouselokuva voisi helposti kaatua kuivuuteen ja vaikeuteen, mutta _The Big Short _onnistuu selittämään talouskriisin syntyä riemastuttavan hauskasti. Visuaaliset oivallukset ja rouhea musiikki tuovat satiiriin lisäsäpinää, samoin näyttelijäkaarti, johon kuuluvat muun muassa Christian Bale, Brad Pitt ja Ryan Gosling. Elokuva sai viisi Oscar-ehdokkuutta parhaan elokuvan, ohjaajan, miessivuosan, sovitetun käsikirjoituksen ja leikkauksen kategorioissa.

Room on tositapahtumista inspiroitunut fiktiivinen tarina nuoresta naisesta ja hänen lapsestaan, jotka joutuvat elämään psykoottisen sieppaajan vankeudessa yhdessä pienessä huoneessa. Roomissa ei ole häivähdystäkään sensaatiohakuisesta mässäilystä. Elokuva keskittyy Brie Larsonin näyttelemän äidin rohkeuteen äärimmäisissä olosuhteissa ja kuvaa taitavasti ristiriitaista paikkaa, joka on samalla koti ja helvetti. Neljä Oscar-ehdokkuutta saanut elokuva kilpailee parhaan elokuvan, naispääosan, ohjaajan ja sovitetun käsikirjoituksen palkinnoista.

The Revenantin tositarinasta inspiroituneen elokuvan tarina lähtee liikkeelle 1800-luvun kolonisoidusta Amerikasta, jossa Leonardo DiCaprion näyttelemä turkistenmetsästäjien opas joutuu henkihieverissä erämaan armoille. Yli 2,5-tuntinen elokuva tempaa karhun hampaisiin, routaiseen hautaan ja hyisiin vesiin kokemaan kärsimykset vimmaisesti hammasta purevan DiCaprion kanssa. Huikea luontokuvaus lyö kättä lopulta hyvin yksinkertaisen, mutta toimivan selviytymisdraaman kanssa. 12 Oscarin ehdokas kisaa muun muassa parhaan elokuvan, ohjaajan, miespääosan, miessivuosan ja kuvauksen kategorioissa.

Tietotekniikkayhtiö Applen perustajasta kertova Steve Jobs kertoo visionäärin elämästä kulissien takana. Trainspottingin ja Slummien miljonäärin ohjaajanakin tunnetun Danny Boylen kiihkeä rytmi ja Aaron Sorkinin lennokas dialogi hitsautuvat luontevasti yhteen. Pääosanesittäjää Michael Fassbenderia ei ole hetkeen tunnistaa, niin taitavasti hän on muuntautunut Jobsiksi. Kameleonttirooleilla pääsee usein Oscareihin ja Fassbender kisaa parhaan miesnäyttelijän palkinnosta, mutta elokuva on ehdolla myös parhaan naissivuosan palkinnon saajaksi.

Tositapahtumiin perustuvassa Spotlight-elokuvassa seurataan journalisteja, jotka ryhtyvät selvittämään katollisen kirkon pedofiliaepäilyjä. Laajaksi skandaaliksi paljastuvan tapauksen selvitystyö on kuvattu fiksusti ja tiivistunnelmaisesti. Elokuva on kuuden Oscarin ehdokas ja kamppailee parhaan elokuvan, ohjaajan, leikkauksen, miessivuosan ja naissivuosan palkinnoista.

_Carol-_elokuvassa matkataan 1950-luvun New Yorkiin kahden naisen rakkaustarinan alkuun. Elokuvassa Cate Blanchettin näyttelemä kotirouva ja nuorempi nainen rakastuvat ja joutuvat piilottelemaan maailman katseilta. Elokuvan jokainen kuva on yksistään mestariteos ja Carol pitää kiinnostavan tarkkailuaseman aikansa yhteiskuntaan. Elokuvalla on kuusi Oscar-ehdokkuutta: parhaan naispääsosan, sivuosan, kuvauksen, sovitetun käsikirjoituksen, puvustuksen ja musiikin kategorioissa.