Kapellimestari Eri Klas kuollut

Virolainen Klas työskenteli uransa aikana kymmenissä maissa, myös Suomessa.

Ulkomaat
Virolainen kapellimestari Eri Klas.
Perjantain vastaisena yönä vakavaan sairauteen kuollut Eri Klas oli 76-vuotias.Antero Tenhunen

Virolainen kapellimestari ja kuoronjohtaja Eri Klas on kuollut. Perjantain vastaisena yönä kuollut Klas oli 76-vuotias.

Klas johti uransa aikana yli sataa sinfoniaorkesteria 40 maassa ja satoja muita orkestereita ja kuoroja. Suomessakin hän oli jo vuonna 1990 kansallisoopperan vieraileva kapellimestari ja vuodesta 1998 Tampereen filharmonian taiteellinen johtaja.

Kotimaassaan hän työskenteli ennen muuta Estonia-teatterissa, aina vuodesta 1965. Hän oli Estoniassa niin pääkapellimestari kuin taiteellinen johtaja. Hän johti siellä yli 50 oopperaa.

Kulttuurirahaston perustaja

Klasin pitkäaikainen työtoveri ja ystävä, Viron kansallisoopperan pääohjaaja Arne Mikk painottaa Klasin merkitystä Viron kulttuurille, niin musiikille kuin kulttuurirahaston perustajana. Rahaston tuki on ratkaisevan tärkeää virolaiselle kulttuurille ja sen tekijöille.

Mikk kommentoi kuolinuutista Viron yleisradioyhtiölle ERR (siirryt toiseen palveluun):lle sanomalla, että Klasin säteily ja antautuminen musiikille jäävät elämään ihmisten sydämissä.

Klas uskoi toipuvansa

Klasin terveys petti viime vuonna. Hän kaatui pahoin ja menetti sekä puhekykynsä että muistinsa. Saatuaan ne takaisin Klas sanoi ERR:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) olevansa iloinen elämästään.

– Se, joka tekee kaiken vain rahan takia, on köyhä. Rahalla saa kaikkea, mutta rakkautta ei saa eikä terveyttä. Olen onnellinen, että olen saanut elää sellaista elämää, jossa on ollut paljon rakkautta.

Tuossa haastattelussa Klas myös uskoi, että palaisi vielä kuoron eteen. Video (siirryt toiseen palveluun) haastattelusta on julkaistu ERR:n verkkosivulla.

Ennen onnettomuuttaan hän oli ollut elementissään johtaessaan Tallinnan laulujuhlien kymmenien tuhansien laulajien kuoroa toissa kesänä. Omassa 75-vuotisjuhlakonsertissaan samana kesänä hän lauloi itse Kui su hing on noor, Kun henkesi on nuori. Video (siirryt toiseen palveluun) on nähtävissä Maaleht-lehden verkkosivulla.