Kissat valtasivat internetin – miksi kissavideot ovat niin suosittuja?

Kissat ovat kiehtoneet meitä jo ammoisista ajoista lähtien. Vanhimmat havainnot kissojen ja ihmisten vuorovaikutuksesta ovat miltei kymmenentuhannen vuoden takaa. Egyptin hautalöydöt vahvistavat kissojen olleen ihailun ja palvonnan kohteena jo viisituhatta vuotta sitten

terveys
Micu-kissa nukkuu kissakahvilan vessan lavuaarissa.
Oulusta Kissakahvila Purnauskikseen tuotu Micu viihtyi ensimmäiset kahvilapäivänsä lavuaarissa.Tiina Aaltonen / Kissakahvila Purnauskis

Nykyään kissat ovat vallanneet koko maailman, ainakin jos mittapuuna käytetään kissojen valtavaa suosiota internetissä. Verkossa kissojen kuvia on jaettu jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Uutiskanava CNN:n mukaan internetistä löytyi vuonna 2015 peräti kuusi ja puoli miljardia kissakuvaa, miljoonista Youtuben kissavideoista puhumattakaan.

Mikä kissavideoissa oikein kiinnostaa ja mikä saa raavaan miehenkin hihittelemään kesken kiireisen työpäivän? Kissavideoiden suuri suosio on poikinut maailmalla lukuisia aiheeseen liittyviä tutkimuksia.

Joidenkin tutkimusten mukaan kissavideoiden seuraajat ovat ujoja ja roikkuvat paljon netissä. Mutta lopputuloksena on yleensä se, että kissavideot saavat sinutkin kehräämään.

– Yhteistä näille kaikille tutkimuksille on kissojen tuomat hyvät terveysvaikutukset.Kissavideoiden katselusta saa vastapainoa kiireiseen elämänmenoon, se tuo elämään tarvittavaa leikkimielisyyttä ja hyvää mieltä, sanoo eko- ja ympäristöpsykologi Kirsi Salonen.

Kissavideoiden katselusta saa vastapainoa kiireiseen elämänmenoon, se tuo elämään tarvittavaa leikkimielisyyttä

Kirsi Salonen

Päivän aikana tarvitaan rentouttavia kokemuksia

Kissavideot kertovat kaipuusta elävään olentoon. Kissat herättävät meissä hellyyden- ja hoivan tunteita. Tarve rajojen rikkomiseen ja leikkimielisyyteen tarttuu kissavideoilta myös ihmiseen.

– Luulen että kissojen itsenäisyys viehättää. Ne näyttävät vähät välittävän ihmisten käskyistä ja määräyksistä, toisin kuin koirat. Kissat ovat itsenäisiä olentoja ja toimivat usein hullunkurisesti. Kukapa ei haluaisi olla välillä samanlainen huoleton omantienkulkija, Salonen naurahtaa.

Internetin kissavideoissa ei nähdä kissan pitoon liittyviä ikäviä puolia, kuten hiekoitettuja lattioita tai revittyjä sohvia. Ne ovatkin positiivinen piristysruiske hauskanpitoon ja hyviin fiiliksiin.

– Mielenkiintoista on se, että kissavideoista kiinnostuneet eivät ole yleensä itse kissan omistajia.He haluavat nauttia kissojen veikeydestä ilman eläimen hoitoon liittyvää vastuuta,sanoo Kirsi Salonen.

Ambulanssista löytynyt kissa.
Mara-katin kohtalo kiinnosti Yle Oulun lukijoita kesällä 2015Tommi Mällinen

Pelkkä kuvien ja videoiden tuijottelu ei riitä

Työpäivän aikana tarvitaan myös elvyttäviä hetkiä, pelkkä vapaa viikonloppu ei riitä palautumiseen. Kissojen touhuja seuratessa saa kaivattua vastapainoa stressaavaan päivärytmiin.

Palautumiseen tarvitaan kuvia ja videoita moniaistisempi kokemus.

Kirsi Salonen

– Parasta olisi jos vaikkapa toimistoon voisi tuoda lemmikiksi ihan oikean kissan. Sitä voisi käydä aina välillä paijaamassa ja seurata sen touhuja. Se antaisi paljon enemmän kuin pelkkä näytön tuijottaminen. Mutta kun lemmikin pito ei ole mahdollista, niin kissavideot vaikuttavat meihin hieman samalla tavalla, Kirsi Salonen tuumaa.

– Eko- ja ympäristöpsykologina toisin esille myös sen, että palautumiseen tarvitaan kuvia ja videoita moniaistisempi kokemus. Meidän tulee saada elämyksiä ja kokemuksia myös muilla aisteilla. Jo pienikin piipahdus ulos luontoympäristöön palauttaa hyvin tehokkaasti ylimääräisestä kuormituksesta, summaa Kirsi Salonen.

Kissavideot toimivat missä vain

Suosittuja kissavideoita käytetään nykyään moniin eri tarkoituksiin. Poliitikot ovat huomanneet kissojen tuoman lisäarvon. Presidentti Tarja Halonen ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ovat esitelleet omat kissansa julkisuudessa. Myös europarlamentaarikko Paavo Väyrynen julkaisi Youtubeen oman kissavideon, jossa kissa nostettiin niin sanotusti pöydälle.

Joensuun kaupunki teki viime vuoden lopulla valtuustopäätöksen omasta kissavideosta, jolla pyritään saaman kaupunkilaiset kiinnostumaan yhteisistä asioista. Yksi esimerkki kissavideoiden voimasta tulee Belgiasta, siellä söpöjen kissojen toivotaan houkuttelevan terrorismin pelästyttämät turistit takaisin Brysseliin.

Kissojen vetovoimaan luotetaan kaikkialla, kattien maailmanvalloitus jatkuu edelleen voitokkaana.