Koe uusi yle.fi

Talvikunnossapidon tehovalvonnassa lähes puolet kiinteistöistä sai huomautuksen Helsingin kantakaupungissa

Rakennusviraston tehovalvonta kohdistui 75 kiinteistöön. Näistä 35 sai huomautuksen. Lisäksi 40 katutyömaasta löytyi huomautettavaa.

lumi
Nainen lapioi lunta pois auton edestä Helsingissä.
YLE

Vähäisestä lumesta huolimatta Helsingin kantakaupungin alueelta löytyi huomautettavaa 35 kiinteistön osalta rakennusviraston kiinteistöjen katujen kunnossapidon tehovalvonnassa, alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala Helsingin kaupungin rakennusvirastosta kertoi Yle Radio Suomen Helsingin aamussa.

– Tämän viikon tehovalvontaa tehtiin neljä tuntia päivässä kantakaupungin alueella. Yhteensä 75 kohteesta 35:ssä oli huomautettavaa. Eli talvikunnossapitotyöt oli tehty huonosti. Lunta oli kasattu jalkakäytävälle tai parkkiruutuihin. Hiekoitukset ja auraukset oli muuten tehty asiallisesti, Ojala kertoo.

Ojalan mukaan myös 40 katutyömaasta löytyi huomautettavaa.

Katujen kunnossapidosta vastaa kaupungin lisäksi kiinteistöt. Esimerkiksi jalkakäytävien auraus ja hiekoitus kuuluvat jalkakäytävän kohdalla olevalle kiinteistölle.

Kiinteistön vastuulla ovat myös jalkakäytävälle tai sen viereen kertyneet lumivallit ja varmistettava, ettei jalkakäytävän viereinen katuoja tai sadevesikouru tukkeudu.

– Kantakaupungin alueella kiinteistön täytyy huolehtia siitä, että kaupungin jalkakäytäville auraama lumi viedään pois. Joskus se unohtuu. Riippuen siitä, kuinka paljon lunta tulee, voidaan sallia muutaman päivä sen siirtämiseen, Ojala ohjeistaa.

Helsingissä on useita lumen vastaanottopaikkoja, jonne kiinteistöjen tulee lumet toimittaa. Kunnossapidon laiminlyönnistä voi hänen mukaansa seurata vakaviakin ongelmia.

– Ihmiset eivät pääse asioille ja jätehuolto estyy. Joskus jopa pelastuslaitos ei ole päässyt kohteeseensa, koska lumityöt on hoidettu huonosti. Ja näiden lisäksi tietysti liukastumiset, Ojala luettelee.

Hän arvelee, että laiminlyönnit johtuvat usein välinpitämättömyydestä. Monet luottavat, että lumi sulaa pian pois. Joskus myös runsas lumentulo vaikeuttaa Ojalan mukaan toimintaa.

Alueidenvalvontapäällikön mielestä talvikunnossapito paranisi, jos kaupunki ottaisi enemmän kokonaisvastuuta kunnossapitotöistä.