1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallinto-oikeus ei tutki Lappajärven vastaanottokeskuksen kaavavalituksia

Vaasan hallinto-oikeus ei tutki Lappajärven vastaanttokeskuksen rakennuslupaa koskevia valituksia. Hallinto-oikeus katsoi, että kunnan rakennuslautakunta ei ollut tehnyt asiassa valituskelpoista päätöstä. Näin ollen myöskään valitusoikeutta ei ollut.

Kotimaan uutiset
Vastaanottokeskus perustetaan Kivitippuun Lappajärvellä.
Lomayhtymän omistama kylpylähotelli Kivitippu perustettiin Lappajärven rannalle vuonna 1989. Syksyllä 2015 se muuttui turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.Pasi Takkunen / Yle

Lappajärven vastaanottokeskuksen kaavapäätöksestä ei voinut valittaa, katsoo Vaasan hallinto-oikeus. Hallinto-oikeuden mukaan Lappajärven rakennuslautakunta ei ollut antanut vastaanottokeskuksen kaavasta valituskelpoista päätöstä.

Oikeuden mukaan valitusoikeutta ei ollut, koska rakennuslautakunta ei ollut antanut asiassa vastaanottokeskusta koskevaa velvoitetta tai uhkaa. Näin ollen oikeus ei myöskään tutki asiasta tehtyjä valituksia.

Lappajärven rakennuslautakunta päätti syksyllä vastoin viranomaisen esitystä, että pakolaisten vastaanottokeskus tarvitsee toimintaansa rakennusluvan. Rakennustarkastaja oli kuitenkin katsonut, ettei poikkeamislupaa tarvita.

– Ilmeisesti päätösesitys on jotenkin huonosti laadittu, koska se tulkittiin sellaiseksi, että siinä ei ole oikein päätetty asiasta kunnolla, vaan se on ollut asian valmistelua, rakennustarkastaja Virpi Tiainen sanoo.

Asiassa jäädään kuulolle

Tiaisen mukaan nyt asiassa jäädään nyt pelkästään kuulolle siitä, mitä asemakaavan muutosta vaatineet asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt tekevät.

– Katsotaan otetaanko tämä uudelleen käsittelyyn, vai mitä tehdään.

Vastaanottokeskuksen toimintaa prosessi ei estä millään tavalla.

Kivitipun alueella oleva kaava kattaa nykyisin liike- ja toimistorakennukset, mutta mahdollistaa myös majoitustoiminnan.

– Tämäkin toiminta on majoitusta ja kyseiset huoneet on hyväksytty majoitustiloiksi. Silloin siinä ei ole olennaista käyttötarkoituksen muutosta, Tiainen perustelee alkuperäistä esitystään.

Lue seuraavaksi