1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EK: Yritysten luottamus alamaissa – Rakennusyritykset vähentänevät työvoimaa

Palveluyritykset arvioivat myynnin kasvun jatkuvan. Palveluyritysten luottamusindikaattori on kuitenkin keskiarvon alapuolella.

Rakennusmiehiä töissä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Yritysten arviot suhdannenäkymistä ovat pääosin ennallaan, Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoo. 

Kovin valoisia näkymät eivät kuitenkaan ole, sillä kaikilla toimialoilla EK:n kyselyn perusteella laskettu luottamusindikaattori on alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Palveluyritykset arvioivat myynnin kasvun jatkuvan. Luottamusindikaattori on kuitenkin helmikuun tiedustelussa pitkän aikavälin tarkastelussa hieman alle keskiarvon.

Suomalaisten palvelualan yritysten luottamus tulevaan on hieman alempana kuin EU-maiden palvelualojen yrityksillä keskimäärin.

Vähittäiskaupan luottamus hiipui hieman tammikuun luvuista ja arviot ovat pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Kauppa arvioi myynnin supistuvan kevään lähestyessä.

Vähittäiskaupan luottamus oli EU-vertailun kolmanneksi heikoin Romanian ja Belgian jälkeen.

Rakennusyritysten tilauskanta keskiarvon alapuolella

Rakennusyritysten näkymät ovat lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, mutta ne heikentyivät hieman tammikuusta. Tilauskanta on hieman tavanomaista alempana ja kyselyjen perusteella näyttää siltä, että henkilökunnan määrää saatetaan lähikuukausina vähentää, EK kertoo.

Rakennusyritysten luottamus oli alkuvuonna lähellä EU-maiden keskiarvoa.

Teollisuusyritykset arvioivat tuotantonsa pysyvän lähikuukausina nykyisellä tasolla, mutta teollisuudenkin luottamusindikaattori on pitkän aikavälin keskiarvoa alempana. Teollisuuden luottamus oli Luxemburgin jälkeen EU-maiden toiseksi matalin.

EK kokoaa eri toimialojen luottamusindikaattorit kuukausittain kyselyjen perusteella.