1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kännykkävalmistuksen paluu Saloon herättää toiveita: Tuleeko tietoturvasta uusi vientihitti?

Yhdysvaltalaisen Turing Robotic Industriesin ilmoitus aloittaa vahvalla tietoturvalla suojattujen älypuhelinten valmistus Salossa on taas nostanut pintaan kysymyksen uudesta Nokiasta. Suomesta löytyy vankaa tietoturvaosaamista, vakuuttavat Ylen Aamu-tv:n vieraat.

Bittiumin tietoturvaasiantuntija Juha Eskelin ja kansanedustaja Jyrki Kasvi Sanna Savikon haastateltavina Ylen aamu-tv:ssa.
Kännyköiden turvallisuudesta aamu-tv:ssä keskustelemassa olivat tekniikan tohtori, vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi ja tietoturva-asiantuntija Juha Eskelin.

Vihreiden kansanedustaja, tekniikan tohtori Jyrki Kasvi tuntuu suorastaan innostuvan siitä, että Salo nousi taas it-maailman puheenaiheeksi.

– Meillä on Salossa valmiina osaavat ihmiset, tilat ja logistiikka, kaikki valmiina. Kun tarvitaan Pohjois-Euroopasta tuotantokapasiteettia, katseet kohdistuvat ensimmäisenä Saloon, Kasvi hehkuttaa.

Oululaisen Bittiumin tietoturva-asiantuntija Juha Eskelin toivoo tietysti jo viran puolesta, että suomalainen tietoturvaosaaminen lyö maailmalla läpi. Bittium on juuri esitellyt Barcelonassa uuden tietoturvallisen mobiililaitteen.

– Laitteessa on panostettu salaukseen, käytön turvallisuuteen ja murtojen estämiseen. Se soveltuu viranomaisille ja tietoturvasta kiinnnostuneille yrityksille, Eskelin kuvailee.

Kansanedustajat kyllästyivät tietoturvaan

Hyvän tietoturvan kääntöpuoli on usein puhelimen käytön vaikeutuminen. Kasvi kertoo esimerkin eduskunnasta.

– Kansanedustajat alkoivat ottaa käyttöön omia puhelimiaan, kun joka kerta piti syöttää erityinen tietoturvakoodi vain nähdäkseen kotoa lähetetyn ostoslistan, Kasvi muistelee.

Silti ainakin ulko- tai puolustusvaliokunnan jäsenet tarvitsevat tietoturvaa.

– Onko sitten niin, että tarvitaan kaksi puhelinta: toinen arkiasioita ja toinen luottamuksellisia tietoja varten, Kasvi kysyy.

Neuvot käyttäjälle: Suojakoodi ja salattu muisti

Juha Eskelin muistuttaa, että firman älypuhelimen kulkeutuminen talon ulkopuolelle on aina tietoturvariski. Jokaiselle puhelimenkäyttäjälle hänellä on kaksi tärkeää vihjettä.

– Älylaite tarvitsee suojakoodin, joka on riittävän pitkä, ettei sitä voi arvata. Lisäksi pitää huolehtia muistin salauksesta, jotta puhelimen kadotessa sen tietoihin ei pääse käsiksi, Eskelin luettelee.