Arevan viides heikko vuosi – Ranskalainen ydinvoimayhtiö teki tappiota kaksi miljardia euroa

Yhtiö kertoi jo eilen torstaina solmineensa sopimuksen runsaan miljardin euron lainasta, jonka se tarvitsee turvatakseen kuluvan vuoden maksukykynsä.

talous
Olkiluotoon valmistuva ydinvoimala ,jonka Areva-yhtiö rakentaa.
Olkiluotoon valmistuva ydinvoimala ,jonka Areva-yhtiö rakentaa.YLE uutiset grafiikka

Ranskalaisen ydinvoimayhtiön Arevan vaikeudet jatkuvat. Yhtiö julkaisi tänään tulostiedotteensa (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan se teki viime vuonna nettotappiota kaksi miljardia euroa.

Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli 4,1 miljardia euroa. Sen operatiivinen liiketulos oli 1,3 miljardia miinuksella, mutta parani viime vuodesta. Tuolloin operatiivinen liiketulos heikkeni 2,1 miljardia euroa.

Heikko tulos ei ole yllätys, sillä Areva on tehnyt tappiota myös edelliset neljä vuotta. Vuonna 2014 Arevan nettotappio oli 4,8 miljardia euroa.

Arevan toimitusjohtaja Philippe Knoche kommentoi tulostiedotteessa tappion johtuvan osin Olkiluodosta, osin meneillään olevista yhtiötoimintojen uudelleenjärjestelyistä ja osin markkinaolosuhteista.

Yhtiö arvioi myös kuluvan vuoden talousnäkymänsä heikoiksi. Odotus on, että kassavirta jää miinukselle jopa kaksi miljardia euroa.

Arevan piti alun perin kertoa vuoden 2015 tuloksestaan torstaina. Yhtiö kuitenkin tiedotti viivästyttävänsä viime vuoden tulostietojen julkistamista vuorokaudella.

Runsaan miljardin euron laina

Torstaisen tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhtiö on sopinut kuuden pankin kanssa 1,1 miljardin euron siltarahoituksesta turvatakseen maksukykyisyytensä kuluvana vuonna.

Se, että Areva tarvitsee siltarahoitusta eli tilapäistä ja tavallisesti varsin korkeakorkoista lainaa turvatakseen maksukykynsä kertoo siitä, että yhtiön vaikeudet ovat poikkeuksellisen syvät.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiö tarvitsi siltarahoitusta maksaakseen syyskuussa erääntyvän joukkolainan.

Teollisuuden Voima TVO kommentoi eilen yllättyneensä ranskalaisyhtiön heikosta taloudellisesta tilanteesta. TVO:n mukaan rahapulasta ei ole ollut Olkiluodossa merkkejä ja työt etenevät sovitusti. Areva on edelleen luvannut rakentaa Olkiluodon kolmosreaktorin valmiiksi vuoteen 2018 mennessä.

Ydinvoimalan rakentamisesta Olkiluotoon vastaa vielä tällä hetkellä Arevan ydinenergiayksikkö Areva NP. Tulostiedotteen mukaan Areva ja TVO ovat alustavasti sopineet, että sopimus Olkiluodon rakentamisesta siirtyisi emoyhtiön eli Areva SA:n hoitoon.

Tulostiedotteen mukaan "alustavat keskustelut ovat kaikkien osapuolten mukaan edenneet hyvin".

Areva järjesteli yritystoimintojaan uudelleen viime kesänä talousvaikeuksiensa vuoksi. Tuolloin Ranskan valtion omistama energiayhtiö EDF osti osan Areva NP:stä. EDF ei kuitenkaan halua harteilleen tappiollista Olkiluodon rakennusprojektia.