1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kännykkäyhtiö Turingilla kovat puheet Salosta – Asiantuntija: Kuulostaa Nokian kahden päivän työltä

Suomessa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksella oudoksutaan amerikkalaisyrittäjän arviota Salon työllisyysvaikutuksista suunnitellun älypuhelinvalmistuksen myötä.

Nokian tehdas Salossa. Kuva: Oliver Boucht / Yle

Turing Robotic Industriesin toimitusjohtaja Syl Chao kertoi torstaina, että Suomeen kaavailtu kännykkävalmistus toisi uusia työpaikkoja 10–20 jokaista tuhatta valmistettavaa puhelinta kohden. Yhtiö sanoo pyrkivänsä valmistamaan tänä vuonna yli 300 000 puhelinta.

Yksinkertaistetulla matematiikalla puhuttaisiin tuhansista työntekijöistä. Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko ehti jo perjantaina toppuutella henkilökohtaisen työllisyysarvionsa alkajaisiksi kymmeniin. Työpaikkojen määrää epäilee myös tunnettu Nokia-tutkija, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen alaisen Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

– Kuulostaa varsin optimistiselta, sanoo Ali-Yrkkö.

– Jos ajattelee vaikka Nokiaa Salossa yli kymmenen vuotta sitten, silloin 300 000 puhelimen valmistamiseen meni noin kaksi päivää eikä vuotta. Luvut eivät pidä vettä mitenkään.

Turing on start-up-yritys, jolla ei vielä ole mitään omaa tuotantoa.

– Start-up-maailma menee niin, että vähintään kymmenen epäonnistumista tarvitaan, että yksi onnistuu. Aloittavat yritykset ovat korkean riskin yrityksiä, varsinkin kun ne pyrkivät laajenemaan hyvin nopeasti. Joskus tulee jackpoteja – en halua kuitenkaan olla liian negatiivinen, Jyrki Ali-Yrkkö huomauttaa.

Tulevan älypuhelimen käyttöjärjestelmäksi on Turingin mukaan valittu suomalaisen Jolla-yhtiön Sailfish. Jolla ei itse ole virallisesti tiedottanut yhteistyöstä toisin kuin monen muun puhelinvalmistajan, esimerkiksi Intian suurimman eli Intexin kohdalla.

Puhelimen tuloon liittyy epävarmuutta siksikin, että sen julkaisuaikataulua on lykätty useasti. Nyt yhtiö arvioi tuotteitaan valmistettavan Salossa huhtikuussa.

Myyntivalttina on Turing-puhelimen turvallisuus. Siinä panostetaan paitsi tietoturvaan, myös "terästä vahvempaan" kuorimateriaaliin. Puhelin erottunee enemmän runkonsa puolesta, sillä kyberturvallisuudella ratsastavia malleja tupsahtelee muiltakin.

Salauslaitteita, joilla voi varmistaa puhelujen yksityisyyden, markkinoivat ainakin suomalaiset XXLSec ja Bittium. Molemmat olivat tällä viikolla näytteilleasettajina satojen muiden mobiilialan firmojen tavoin Barcelonan mobiilimessuilla, joille Turing ei osallistunut.