1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokian Renkaat

Nokian Renkaat huijasi testituloksissa – kurssi syöksyy pörssissä

Kauppalehden mukaan manipulaation taustalla ovat osakkeen kurssikehitys sekä johdon optio-ohjelmat.

Nokian Renkaat
Nokian Renkaat -tehdas Nokialla perjantaina 7. elokuuta 2015.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nokian Renkaiden osake on selvässä laskussa Helsingin pörssissä. Perjantaina iltapäivällä laskua oli kertynyt vajaat kuusi prosenttia.

Kurssi alkoi syöksyä sen jälkeen, kun Kauppalehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) yhtiön manipuloineen talvi- ja kesärenkaiden testituloksia vuosikausia.

Kauppalehti kertoo tutustuneensa kymmeniin yhtiön henkilöstön sähköposteihin, joiden perusteella Nokian Renkaat on lähettänyt lehtitesteihin muunneltuja ja paranneltuja testirenkaita, joita ei edes valmisteta. Kauppalehden mukaan manipulaation taustalla ovat osakkeen kurssikehitys sekä johdon optio-ohjelmat.

Rengastestien järjestelmällinen vääristely alkoi toimitusjohtaja Kim Granin neljätoista vuotta kestäneellä valtakaudella, eikä se Kauppalehden tietojen mukaan ole loppunut uuden toimitusjohtajan Ari Lehtorannan aikana.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta myöntää Kauppalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että yhtiön takavuosien testikäytännöt eivät olleet asiallisia, mutta vakuuttaa, ettei rengastestien tuloksia enää manipuloida muunnelluilla renkailla.

Lue seuraavaksi