1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Salon uusi matkapuhelinvalmistaja Chao palkkaa jo Nokian vanhoja työntekijöitä

Vuoden loppuun mennessä Salossa Turingin palveluksessa työskentelee noin 300 henkilöä, toimitusjohtaja Syl Chao arvioi.

Kuva: Turing Robotics, Lehtikuva

Turingin toimitusjohtaja Syl Chao kertoo valinneensa Salon kännykkätehtaansa kotikaupungiksi, koska sillä on hyvä maine. Lisäksi kaupungissa on valmiina tehdaslaitokset ja osaavaa henkilöstöä etenkin testaamiseen ja kokoamiseen, Chao kehuu.

Chao kiistää tiedot siitä, että yhtiö olisi joukkorahoitettu. Hänen mukaansa rahat yrityksen toimintaan ovat peräisin häneltä ja liikekumppanilta. Myös uusia sijoittajia haetaan, Chao kertoo.

– Vuoden loppuun asti toiminnan rahoitus on turvattu, Chao vakuuttaa.

Mahdollista on, että yhtiö hakee rahoitusta myös esimeriksi Tekesiltä tai muuta kautta Suomen valtiolta. Sen varaan ei kuitenkaan ole laskettu mitään, Chao sanoo.

Turingin tehdashanke etenee niin, että maaliskuun aikana kunnostetaan laitteita Salon tehtaalla, jotta huhtikuussa päästää testaamaan ja kokoamaan kännyköitä. Työntekijöiden rekrytoiminenkin on jo alkanut, Chao kertoo. Esimerkiksi yritykseen on palkattu operatiivinen johtaja.

– En voi vielä paljastaa nimeä, mutta hän on entinen Nokian työntekijä, Chao kertoo.

Kaiken kaikkiaan huhtikuussa palkataan ensi alkuun  10–20 henkilöä testaamista varten. Vuoden loppuun mennessä Salossa Turingin palveluksessa työskentelee noin 300 henkilöä, Chao arvioi.

Toimitusjohtajan tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä Salossa olisi tehty 300 000 matkapuhelinta.

Chaon mukaan yhtiön puhelimen tutkimus- ja kehitysvaihe saatiin päätökseen viime marraskuussa ja kännykkä on valmis tuotantoon. Puhelimen käyttöjärjestelmässä on päädytty suomalaisen Jollan Sailfishiin. Ensin puhelimeen kaavailtiin Android-käyttöjärjestelmää, mutta Chaon mukaan Sailfish on nopeampi.

– Käytettävyys on mielestänu puhelimen tärkein asia, Chao sanoo.

Puhelimen tärkeimmät markkina-alueet ovat Kiina, Intia ja Lähi-itä. Kohderyhmänä ovat hyvätuloiset 28–55-vuotiaat keskiluokkaan kuuluvat ihmiset ja Turing-puhelimen hinta on tuhat Yhdysvaltain dollaria eli noin 900 euroa. Puhelin on siis kalliimpi kuin esimerkiksi iPhone.