TEM:n alivaltiosihteeri: Salo voi olla kustannustehokkaampi kuin Peking tai Hanoi

Suomen vahvuus on työvoiman saatavuus sekä kyky kehittää ja valmistaa laitteita tehokkaasti.

tekniikka
Kaupunkinäkymä Salosta.
Kaupunkinäkymä Salosta.Yle

Amerikkalainen matkapuhelinyhtiö Turing suunnittelee tuotannon aloittamista Salossa. Yhtiö arvioi luovansa uusia työpaikkoja jopa 10–20 jokaista tuhatta valmistettavaa puhelinta kohden ja pyrkivänsä valmistamaan jopa 300 000 puhelinta tänä vuonna.

Työpaikat olisivat enemmän kuin tervetulleita, mutta arviota niiden määrästä pidetään optimistisena. Nokian ja Microsoftin puhelintuotannon alasajo on vielä kipeä muisto.

Suomi on kuitenkin edelleen houkutteleva maa matkapuhelinten valmistukselle, uskoo työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen.

– Työvoiman saatavuus, joka on Suomessa kohtalaisen hyvä, on selkeä vahvuus. Esimerkiksi USA:ssa, Kiinassa tai jopa muualla Euroopassa se voi olla pullonkaulatekijä.

Lisäksi Suomessa on kykyä kehittää laitteita ja valmistaa niitä tehokkaasti, Peltonen arvioi.

– Elektroniikan valmistus on niin automatisoitua, ettei työvoimakustannuksen merkitys ole enää olennainen. Salo, Peking ja Hanoi ovat ihan vertailukelpoisia ympäristöjä. Salo voi olla jopa kustannustehokkaampi esimerkiksi pilottisarjojen valmistuksessa.

Tukea Tekesiltä ja EU:lta?

Voiko Turing todella tuoda Saloon tuhansia työpaikkoja?

– Uskoisin, että Suomessa on hyvä mahdollisuus perustaa tällaisia tuotekehityksen ja pilottikehityksen yksiöitä, joissa työllistävä vaikutus on satoja.

Alivaltiosihteeri Peltonen ei kommentoi sitä, onko valtio ollut mukana neuvotteluissa Turingin ja Salon kaupungin kanssa. Kysymykseen Turingin erityisestä houkuttelusta Suomeen Peltonen vastaa yleisellä tasolla.

– Suomi ei toimi siten, että yhteiskunnan varoilla ostettaisiin investointeja Suomeen, se ei ole kestävää.

– Toki Suomessa jo toimivat ja investointia suunnittelevat yhtiöt ovat valtion erityisten tukitoimenpiteiden piirissä.

Hänen mukaansa Turing voisi hyödyntää esimerkiksi Tekesin tuotekehitysrahoitusta.

Lisäksi Turingin mahdollisia tulevia työntekijöitä voisi kouluttaa EU:n rakennemuutostuella, jota Salon seutu on saanut Nokian ja Microsoftin jätti-irtisanomisten seurauksena vuodesta 2009.