1. yle.fi
  2. Uutiset

Asuntorakentaminen ei kiihota Kainuussa juuri ketään – vielä

Kainuussa asuntorakentaminen ei ole päässyt uudestaan vauhtiin kuten eteläisessä Suomessa. Pienenä valopilkkuna kimmeltää Sotkamon lomarakentaminen, vaikka asuntojen rakentajista uupelo on sielläkin.

asuntotuotanto
Lomarekennus tekeillä Vuokatin rinteelle Sotkamossa
Heikki Rönty / Yle

Puolet kainuulaisista asuu Kajaanissa, mutta yhtään uutta kerrostaloa ei ole luvitettu kahteen vuoteen. Muutenkin asuntorakentaminen on alamaissa, sanoo kaupungin rakennustarkastaja Hannu Leskinen.

– Onneksi julkisella ja liikerakennuspuolella saatiin viime vuonna liikkeelle isoja kohteita, muun muassa Hauholan koulu, keilakeskus ja Seppälän logistiikkahanke. Omakotitalojen teko on jäänyt vuosittain reiluun kolmeenkymmeneen.

Takavuosina rakentamiseen aiheutti kovan piikin Talvivaara.

Vesa Hakkarainen

Uusien omakotitalojen rakennusmäärä on puolittunut vuosikymmenen vaihteesta. Kerros- ja rivitalopuolella ei tasaista tuotantoa ole saatu käyntiin.

– Se on sellaista grynderivetoista nyt, toisina vuosina joku kohde on, toisina ei mitään. Suunnitelmissa toki on laajennus Lunkan kortteliin, Teppanaan ja entiselle rajavartioston alueelle, mutta luvitukseen asti niistä ei ole tullut mitään, eikä ole mitään tietoa milloin tulisi, sanoo Leskinen.

Uusi omakotitalo kaava-alueelle viimeksi pari vuotta sitten

Asuntorakentamisen tilanne ei ole häävimpi muissakaan Kainuun kunnissa.

Se on sellaista grynderivetoista nyt, toisin vuosina joku kohde on, toisina ei mitään.

Hannu Leskinen

– Viimeksi Suomussalmen kaava-alueelle rakennettiin uusi omakotitalo vuonna 2013. Muutama on tehty haja-asutusalueelle, sanoo rakennustarkastaja Asko Kinnunen.

Sotkamossakaan ei hurrata. Rakennustarkastaja Vesa Hakkarainen on nähnyt 30 vuoden virkauransa aikana useampia nousuja ja laskuja, eikä tämänkertainen hiljaisuus herätä erikoisempia tunteita, vaikka omakotitalojen rakennuslupien määrä on romahtanut viidennekseen vuosikymmenen vaihteesta.

– Takavuosina rakentamiseen aiheutti kovan piikin Talvivaara, niin teollisuus- kuin omakotirakentamiseenkin.

Viime vuonna 10 omakotirakentajaa hankki rakennusluvan, kun vuonna 2010 pyytäjiä oli 50.

Matkailu ja vapaa-aika näkyvät Sotkamossa

Heikkona aikana näkyy Sotkamon ja Vuokatin alueen perusvahvuus, matkailu. Vapaa-ajan rakennusluvissa ei ole notkahduksia nähty. Muutama vuosi sitten tekeillä olleista viidestä uudesta hotellista saatiin lopulta rakennettua yhä vaille kaikki. Myös yksityisten vapaa-ajan asuntojen rakentaminen jatkuu vakaana.

Viimeksi Suomussalmen kaava-alueelle rakennettiin uusi omakotitalo vuonna 2013

Asko Kinnunen

Vesa Hakkaraisen mukaan rakentaminen alkaa hiljaisten aikojen jälkeen Kainuussa aina hieman myöhemmin kuin muualla maassa.

– Kollegoilta kuulee, että etelässä rakentaminen on jo pikkuhiljaa alkanut nousemaan. Kyllä minä vakaasti uskon, että tästä se lähtee vielä nousuun. Lähteekö se tänä vai ensi vuonna, sitä on vaikea sanoa, mutta aina se on noussut.

Lue seuraavaksi