1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kännykkä haastaa mediataloja – luvaton livestriimaus ensi kertaa liigan tietoon

Sosiaalisesta mediasta innostunut urheiluottelun seuraaja on järjestäjätaholle sekä mahdollinen mainostaja että ryöstäjä. Järjestäjien näkökulmasta tekniikka kehittyy niin kovaa vauhtia, ettei kaikkeen ehditä reagoimaan heti. Nyt pohditaan, pitääkö livestriimaus kieltää tapahtumissa erikseen.

urheilu
Henkilö ottamassa kuvaa Lumia 1020 -puhelimella.
Yle

Kokkolassa lentopalloseura Tiikereiden pelissä toiminnanjohtaja Petteri Ervasti joutui puuttumaan luvattomaan livestriimaukseen, eli kännykän kautta tapahtuvaan suoratoistoon. Tiikereiden tapaus on ensimmäinen, joka on tullut Lentopallon Mestaruusliigan tietoon.

Liigan toiminnanjohtajan Jussi Jokisen mukaan Ervasti toimi Tiikereiden pelissä oikein lopettaessaan luvattoman toiminnan. Jos kuvaaminen on seuran mielestä vahingollista, voi seura sen myös kieltää.

Jussi Jokinen arvelee, että keväämmällä liigan on ehkä tehtävä jonkinlaisia linjanvetoja ja annettava seuroille selkänojaa toimia vastaavissa tilanteissa.

– Liiga voi linjata esimerkiksi, että vain seuran itse tuottamat lähetykset ovat luvallisia. Näin seurat voivat vedota, että tämä on kattojärjestön ohjeistus. Tietenkin peleihin tulevat sitten asianmukaiset kyltit, että näin on sovittu. Tällä hetkellä kylttejä ei ole, koska asiaan ei ole osattu varautua, Jokinen kertoo.

"Vain hyvää mainosta"

Jääkiekkoliigassakaan ei ole tehty linjanvetoja livestriimauksien suhteen. Liigan viestintä- ja PR-päällikön Antti Pärnäsen mukaan liigaotteluiden yleisöltä ei ole kielletty videokameroita eikä pokkareita, mutta järjestelmäkameroilla ei ole luvallista kuvata ilman virallista valokuvaajaliiviä.

– Kuvaaminen ei sinänsä ole kielletty. Me toivomme, että yleisö kuvaisi mahdollisimman paljon, Pärnänen sanoo.

Livestriimauksen estäminen kokonaan olisi Pärnäsen mielestä hyvin vaikeaa, koska kännykät kulkevat niin tiiviisti käyttäjiensä mukana. Hän muistuttaa, että striimaus on lähtökohtaisesti erilaisia viihdetapahtumia televisioivien tahojen päänvaiva, ei suoranaisesti tapahtumajärjestäjien.

Liigan otteluiden lähetys- ja tallennusoikeudet ovat Sanoma Oyj:llä. Sanoman liigatuotannon sisältöpäällikkö Vesa Rantanen pitää luonnollisesti ongelmallisena, jos yhtiön tuottamaa sisältöä pyrittäisiin katsomaan ilmaiseksi.

Rantanen kuitenkin muistuttaa, että asialla on toinenkin puoli.

– Se ei välttämättä pelkästään edesauta omaa bisnestä, jos ehdottomasti rajoittaa kaiken muun näkyvyyden. Jos joku ottaa jääkiekko-ottelusta videokuvaa ja postaa siitä pätkän sosiaalisen mediaan, sehän on vain hyvää mainosta. Yksi ihminen ei pysty kuvaamaan ottelua kännykkäkameralla niin, että kukaan jaksaisi sitä katsoa alusta loppuun.

Rantanen kuitenkin linjaa, että kokonaisen ottelun livestriimaus ei ole sallittua ja siihen kyllä puututtaisiin heti.

Lue seuraavaksi