Ulkomailta tilatut paketit tulevat Postille kalliiksi – halpa postimerkki ei kata kuluja

Kiinalainen postipaketti kulkee halki maailman muutamalla kymmenellä sentillä. Suomalainen paketti ei edes liikahda tuolla summalla. Erihintaisista merkeistä huolimatta molemmat saapuvat perille. Posti kärsii tässä tappiot. Siksi se haluaakin oman osansa myös ulkomaisista lähetyksistä.

Kotimaa
Mies kantaa ruskeaa pakettia kadun vilinässä.
Hanna Lumme / Yle

Sama paketti matkustaa ympäri maailmaa eri hintaan. Jos se lähetetään esimerkiksi Kiinasta Suomeen, maksaa postimerkki joitakin kymmeniä senttejä. Kun paketti lähtee takaisin, lisätään hintaan pari nollaa. Erilainen hinnoittelu johtuu monesta asiasta.

– Kiinasta lähtee huomattavasti enemmän paketteja ulkomaille kuin Suomesta. Meillä on siksi hieman erilaiset mahdollisuudet hintaneuvotteluihin lähteville lähetyksille, kertoo Postin kuluttajapalveluiden johtaja Ulla Seppälä.

Suomessa hinta määritellään Seppälän mukaan pääosin kustannusperusteisesti. Sama koskee myös muita toimialoja.

– Jos menee esimerkiksi ulos syömään Kiinassa tai Suomessa, on hinta silloinkin eri. Elintaso vaikuttaa myös postimaksuihin.

Korvauksiin parannusta?

Suomen Posti saa ulkomaisista postilähetyksistä jakelukorvauksen. Se ei läheskään aina kata toteutuneita kustannuksia.

Tilanne voi muuttua jatkossa. Asiaa käsitellään muun muassa neljän vuoden välein kokoontuvassa postikongressissa.

– Tällä hetkellä siellä keskustellaan esimerkiksi Kiinasta tulevien lähetysten kasvaneesta määrästä. Mietinnässä on, miten siihen virtaan voisi saada joustavuutta prosesseihin tai parannusta maksettuihin korvauksiin, Ulla Seppälä kertoo.