1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vesa rakensi kaksiossaan polttomoottoripyörän – "Aina pitää kokeilla jotakin uutta, ratsastaa sillä aallon harjalla"

Kurveja, kaarteita, kiiltoa ja kromia. Kaikkia löytyy sopivassa suhteessa Vesa Erosen erikoislaatuisesta kulkupelistä. Polttomoottoripyörästä, jota voi joko polkea tai päräyttää moottorin käyntiin ja ajella täysin ilman lihasvoimaa.

ilmiöt
Vesa Eronen ajaa polttomoottorilla varustetulla polkupyörällä.

Kokkolalainen Vesa Eronen pitää menopeleistä. Jopa niin, että muutama vuosi sitten hän kaatui vakavasti moottoripyörällään. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita taitaa kuitenkin riittää myös uuden harrastuksen parissa. Mies on rakentanut itselleen polttomoottorilla toimivan polkupyörän.

– Tämä on tehty nostalgiahengessä. Runko löytyi netistä ja siihen on istutettu polttomoottori.

Polttomoottoripyörä on uusvanha keksintö, joita on rakenneltu 1800-luvun loppupuolilta lähtien. Kauniita kaaria, pieniä yksityiskohtia ja ihan selkeät standardit, jotta menopelillä voi ajaa kevyen liikenteenväylällä.

– Vaatimuksena on 15 vuoden ikä, ja meno ei saa olla 25 kilometriä tunnissa kovempaa. Edestä ja takaa tulee löytyä valot, summaa Eronen säännöksiä.

Masinisti on joutunut hiukkasen antamaan estetiikalle periksi.

Polkupyörään asennettu polttomoottori.
Kalle Niskala / Yle

– Upeat valkosivurenkaat eivät kestäneet hiekoitussepeliä ja jouduin ne valitettavasti vahvempiin vaihtamaan.

Yhdellä tankillisella 120 kilometriä

Vesa Eronen on käynyt erikoislaatuisella kulkupelillään kaukanakin.

– Kuudenkymmenen kilometrin päässä kävin tervehtimässä äitimuoriani aaton aattona. Hän tuumasi, että soittaa valkotakkiset paikalle, nauraa reissumies.

Kaikkiaan satakaksikymmentä kilometriä taittui yhdellä parilitraisella tankillisella.

Bensaa ja kaksitahtiöljyä käytetään menovetenä ja kulunki on kulloisen käytön mukaan. Voi joko polkea lihasvoimalla tai mennä moottori päristen, jaksamisen mukaan.

Kerrostalon kolmannessa kerroksessa kaksiossaan menopeliään tuunailevalta mieheltä on pakko kysyä, etteikö esimerkiksi siippa puutu harrastukseen. Kuulemma kahden poikamiehen taloudessa se ei ole niin tarkkaa. Erosen kämppäkaverina on iso musta Riku-koira, joka nyökyttelee päätään tietävästi.

– Ei se ole meillä niin nökönuukaa, voisi kuvitella koiran tuumivan.

Ja mikä ettei, jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Maantietä riittää ja tie vie uusiin seikkailuihin.

– Kyllä sitä aina pitää kokeilla jotakin uutta, ratsastaa sillä aallon harjalla, huikkaa pois kaasuttava polttomoottoripyöräilijä kevyessä lumisateessa.

Lue seuraavaksi