Tampereelle perusteilla teatterimuseo: "Me eläkeläiset museoimme itsemme"

Teatteriin on suunnitteilla pieni esiintymislava ja esimerkiksi lasten ilmaisukerhoja. Teatterialan eläkeläisten yhdistyksen 140 jäsentä ovat jo sitoutuneet työskentelemään museossa oppaina.

Kotimaa
Veikko Sinisalon patsas lämpiössä.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereelle perustetaan mustanmakkaran makuinen teatterimuseo. Mustamakkara eksyi esittelyyn perustajaporukan äänitorven Esko Raipian puheista. On sillä perustekin, sillä museo keskittyy nimenomaan paikallisten teattereiden historiaan.

– Esimerkiksi 1800- ja 1900-lukujen taite ollut hyvin mielenkiintoista aikaa varsinkin Työväen Teatterin ja Tampereen Teatterin kehityksessä. Tampereen Teatterissa oli esimerkiksi kahden vuoden aikana 10 teatterijohtajaa, että on ollut vilkasta ja kantaaottavaa elämää. Haluamme esille juuri tällaisia asioita, mitä ihmiset eivät tiedä tänä päivänä, kertoo Esko Raipia leveästi hymyillen.

Tampereella on tällä hetkellä Raipian mukaan yhteensä 11 ammattiteatteria, joten tarinoita löytyy reilusti. Museon suunnittelijoilla on itselläänkin paljon kerrottavaa, sillä ydinryhmässä ovat mukana Liisa Roine, Seppo Mäki, Maija-Leena Raipia ja Esko Raipia. Taustavoimina koko 140 hengen Eino-klubi eli eläkkeellä olevien teatteriammattilaisten yhdistys.

– Me puhutaan leikkimielisesti elävästä teatterimuseosta, sillä me kaikki eläkeläiset museoimme itsemme. Meillä on paljon hyvää muistitietoa.

Museovieraille yllätysmonologeja

Tavoitteena on saada mm. lasten ilmaisukerhoja tarjoava museo auki vuoden 2018 lopulla. Mukana suunnittelussa on jo Tampereen kaupunki ja museotoimi, vaikka virallisia päätöksiä ei ole tehty. Museoon tulee rekvisiittaa vuosikymmenten varrelta ja esimerkiksi 50-luvun ääni- ja valolaitteet Työväen Teatterilta.

Vanhat tavarat kunnostetaan osin käyttöön, sillä museoon on suunnitteilla pieni esiintymislavakin. Katsomoon tulee paikkoja yhden bussilastillisen verran ja lavalla vuorossa oleva teatterialan eläkeläinen kertoo museosta.

Koko jäsenistö on sitoutunut sellaiseen, että sinne tulee pieni näyttämö. Joku saattaa laulaa luikauttaa tai heittää monologin.

Esko Raipia

– Koko jäsenistö on sitoutunut sellaiseen, että sinne tulee pieni näyttämö. Joku saattaa laulaa luikauttaa tai heittää monologin. Jos on tekniikan porukkaa, kertovat he teknisistä asioista hyvin laaja-alaisesti, mutta leppoisasti ja hauskasti.

Eri teattereiden historiaa aletaan kerätä kymmenen vuoden sykleissä ja ensimmäiset tuotokset saattavat päästä esille teattereiden auloissa jo ensi syksynä. Paperit itse museosta on jo lähetetty Kaupparekisteriin. Raipia uskoo museon onnistuvan vaikka tiloja tai varsinaista rahoitustakaan ei ole vielä järjestynyt.

– Luotan siihen, että kaupungin kulttuuriystävällisyys tuo tukea. Uskon, että kulttuuria tukevat säätiöt ja yhdistykset tulevat mukaan. Tämähän on nimenomaan paikallisen kulttuurin esiin nostamista. Ennen kaikkea tuodaan esille se kummallinen teatterihenki, joka Tampereella on.