Sound of Musicistä valmistui todella outo versio

Helsinki Dance Company pukeutui avaruusasuihin ja pani Sound of Musicin uusiksi. Koreografi Jyrki Karttunen on leikitellyt ennenkin musikaalilla.

teatteritaide
Tanssiteatterin esitys
Marko Mäkinen

Helsinki Dance Companyn tanssijat asettuvat ryhmäksi hopeanvärisissä avaruusasuissaan kulttuurikeskus Stoan lavalle. Karoliina Koiso-Kanttilan puvustuksesta tulee mieleen 1960-luvun tieteiselokuvat.

Jyrki Karttusen uusi teos Pieniä pääosia yhdistää scifin, musikaalin ja kitschin, joka on Karttuselle rakas tyylilaji.

Taustalla soi omituinen versio tutusta musikaalikappaleesta.

Sound of Music on minulle joku päähänpinttymä. Se edustaa sellaista musikaalielokuvien äärimmäistä muotoa, Karttunen toteaa.

Karttusen teoksessa outo teatteriryhmä yrittää valmistaa näyttämölle _Sound of Musicin _kaukaisena tulevaisuuden versiona.

– Ryhmä yrittää koota jotain vanhankaltaisen ihmisyyden käsitettä apunaan muutamia tiedonmurusia musikaalista nimeltä Sound of Music.

Ovat yhä auki vain suomalaisille

Helsinki Dance Companysta eli Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmästä on tullut Karttusen kaudella suomalaisen tanssiteatterin lippulaiva.

Aiemmin kansainvälisenä nykytanssiryhmänä profiloitunut HDC on etääntynyt nykytanssista ja lähentynyt teatteritaidetta, jota sen isäntä, Helsingin kaupunginteatteri tuottaa.

Karttunen on antanut ryhmänsä vain suomalaiskoreografien käsiin. HDC:n koreografeina ovat vierailleet Ari Numminen, Sonya Lindfors ja Joona Halonen sekä Ervi Sirén ja Eeva Muilu. Kahden jälkimmäisen teokset ovat edustaneet HDC:n lähihistoriassa meditatiivista, vaikeasti avautuvaa nykytanssia.

Tanssiteatterin esitys
Marko Mäkinen

Karttunen on halunnut antaa vapaan kentän kollegoilleen mahdollisuuden nauttia ison talon resursseista.

– Se on ollut harkittu linjaus.

Karttunen itse on ansioitunut etenkin koko perheen koreografina. Lämminhenkinen ja osallistava teos Keijukaisneuvos Koo on vetänyt hyvin väkeä tanssin pariin. Samoin Karttusen soolo Jeminan monta elämää.

Pahaa unta HDC:ssä?

Helsinki Dance Company nousi otsikoihin joulukuun alussa. Silloin kävi ilmi, että Helsingin Kaapelitehtaalle rakennettavan Tanssin talon toiminta rahoitettaisiin osin Helsingin kaupunginteatterin valtiontuilla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksessä kaupunginteatteri siirtäisi lähitulevaisuudessa 450 000 euroa omista henkilötyövuosistaan Tanssin talolle. Se merkitsisi noin seitsemän prosentin lovea kaupunginteatterin tukipottiin valtiolta.

OKM:n päätöksessä ei mainita leikkausten kohdetta teatterin sisällä, mutta Helsinki Dance Companyssa uskottiin, että rahat otetaan heiltä. Se merkitsisi huippuryhmän kuolemaa.

– Ainakin minulle sen kohdistamisen esittivät muut tahot kuin kaupunginteatteri, mutta jaksan uskoa siihen, että tässä haluttiin tai jouduttiin tekemään hyvin pikainen, väliaikainen päätös.

Karttunen viittaa Jane ja Aatos Erkon säätiön ehdolliseen 15 miljoonan euron avustukseen, joka olisi lauennut viime vuodenvaihteessa, elleivät Helsingin kaupunki ja valtio olisi päässeet sopimukseen Tanssin talosta.

Tanssin talon rakentaminen alkaa näillä näkymin vuonna 2018. Valmista pitäisi olla vuonna 2020.

Karttunen on johtanut Helsinki Dance Companya kolmisen vuotta. Pesti päättyy kesällä 2017.

Uusi teosPieniä pääosiasaa ensi-iltansa kulttuurikeskus Stoassa Helsingissä perjantaina 26.2.

Jyrki Karttunen
Jyrki KarttunenNella Nuora / Yle