1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Viikate kuvasi musiikkivideon Kouvolassa: "Säästimme värimäärittelijän palkan"

Rautalankametalliyhtye Viikate vietti helmikuisen torstain musiikkivideon kuvauksissa Kouvolassa. Kaupunki tarjosi yhtyeelle parhaan mahdollisen kuvaussään: tasaisen harmaan. Ainoastaan tuulenpuuskat aiheuttivat pientä päänvaivaa.

musiikki
Viikate-bändi Pohjola-talon katolla
Mari Pekkanen / Yle

Kouvolan keskustasta kantautuu vaimea musiikki. Äänilähde ratkeaa vasta, kun nostaa katseen kohti taivasta. Kouvolan maamerkin, 12-kerroksisen Pohjola-talon katolla näkyy tummia hahmoja. Kouvostomollin lähettiläs Viikate kuvaa uutta musiikkivideota. Bändi ei varsinaisesti ole tullut tutuksi värileikittelyillä, joten betonisen harmaa sopii Viikatteelle mainiosti.

Hissi vie vauhdikkaasti 11. kerrokseen. Vastassa on kouvolalaisen Medialouhoksen Tuomas Petsalo, joka ohjaa kapuamaan vielä yhdet rappuset, suoraan Pohjola-talon katolle. Vastassa on olosuhteisiin nähden iloinen kvartetti: Viikatteen keulahahmo, laulaja-kitaristi Kaarle Viikate valkoisissa vaatteissaan ja tummiin pukeutuneet rumpali Simeoni Viikate, kitaristi Arvo Viikate ja basisti Ervo Viikate.

Kattokuvaukset ovat kestäneet jo pari tuntia ja osa työryhmästä hytisee viimaisessa ja tuulisessa säässä kylmissään. Kylmyydestä huolimatta suupielet nousevat ylöspäin. Kuvaussää on työryhmälle täydellinen.

– Ei meitä aurinkoinen sääkään olisi haitannut, mutta harmaa sopii erinomaisesti. Kouvola näyttää aina samalle. Eli hyvälle, veistelee videon ohjaaja Antti Hyyrynen Medialouhokselta.

– Tällä tavoin säästetään värimäärittelijän palkassa heti, virnuilee Kaarle Viikate.

Kymenlaakson Being John Malkovich

Parin asteen pakkanen ja hurjissa puuskissa puhaltava tuuli saa ilman tuntumaan paikoitellen todella viimaiselta. Tuuli tuo haasteensa, mutta Medialouhoksen väki haluaa kokeilla, miten kuvaaminen onnistuu kameralla varustetulla drone-kopterilla.

Suurin jännitys näyttää kiinnittyvän siihen, pysyykö kauko-ohjattava kopteri ilmassa, vai tempaiseeko puuska härvelin mukaansa. Ei tempaise. Työryhmä on silminnähden tohkeissaan, kun ilmakuvauskin onnistuu. Kun soittokohtaukset on saatu kuvattua, kirmaa kuvausryhmä vauhdilla sisätiloihin.

Harmaa sopii erinomaisesti. Kouvola näyttää aina samalle. Eli hyvälle.

Antti Hyyrynen

Tälle porukalle on jotenkin osuvaa, että työryhmä kokoontuu Pohjola-talon kerroksessa, jonne ei hissillä pääse. Muuten toimistotiloilla varustetun talon yhdeksäs kerros on jonkinlainen konehuone.

– Tätä kerrosta ei todellakaan ole tuolla hississä, vaan paikka pitää löytää. Tämä on kuin Kymenlaakson Being John Malkovich, Kaarle Viikate viittaa elokuvaan, jossa toimisto sijaitsee talon kerroksessa 7½.

Yhdeksäs kerros toimii tänään työryhmän kokoontumispaikkana, pukuhuoneena, maskeeraustilana ja keittiönä. Pizzalaatikoiden pino tulvii laajan tilan täyteen ruoantuoksua ja houkuttelee syömään ehtivät paikalle.

Riittävästi kahvia ja korvapuustia niin alkaa tapahtua

Antti Hyyrynen musiikkivideon kuvauksissa
Antti Hyyrynen nauttii ohjaamisesta. Taustalla Jouni Kallio Medialouhoksesta.Mari Pekkanen / Yle

Reilun kymmenen hengen työryhmän lämpimän yhteishengen aistii. Miehet vitsailevat keskenään, ja tuntuu siltä, kuin olisin päässyt keskelle kaveriporukan illanviettoa.

Medialouhos on yhtä kuin Antti Hyyrynen, Jouni Kallio ja Tuomas Petsalo. Miehet tapasivat opiskelujen merkeissä Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa ja perustivat firman. Ikää yritykselle on kertynyt kymmenen vuotta. Viikatteen ja Medialouhoksen yhteistyö on alkanut vuonna 2008. Kuuden musiikkivideon lisäksi Medialouhos on tehnyt Viikatteelle kaksi DVD-kokonaisuutta.

– On mukavaa, että vuosien varrella tutustuu ihmisiin, joiden kanssa aaltopituudet osuvat ihan kohdalleen. Välillä on toki pausseja, ettei nähdä. Mutta heti kun istutaan saman pöydän ääreen, ja siinä on riittävästi kahvia ja korvapuustia, niin asioita alkaa tapahtua. Niin myös tällä kertaa, Kaarle Viikate kiittelee.

– On ollut hienoa tehdä näin upeiden muusikoiden, mutta myös elokuvarakastajien kanssa duunia, koska jätkät haluavat tehdä musiikkivideoista elokuvia, kiittelee puolestaan Hyyrynen.

Tämä on se, mitä olen opiskellut ja mitä tulen tekemään vielä pitempään kuin sitä, että pyöritän tukkaa lavoilla.

Antti Hyyrynen

Viikatteen lisäksi Medialouhoksen taitoihin luottavat muun muassa Kotiteollisuus ja Stam1na. Hyyrynen on tullut raskaamman musiikin ystäville tutuksi Stam1na-yhtyeen keulahahmona, mutta intohimoa löytyy myös ohjaamisen puolelle.

– Isoveljet ja heidän kaverinsa rupesivat kuvaamaan omia sotaleffoja ja salapoliisijuttuja kaitafilmille, kun olin kahdeksanvuotias. Muistan edelleen sen tunteen, kun he katsoivat valmiita pätkiä. Mietin miten on mahdollista, että samat jätkät voivat olla videolla. Se jätti fiiliksen – tiesin että haluan tehdä isona elävää kuvaa, Hyyrynen muistelee.

– Ennemmin olen ruvennut tekemään elävää kuvaa kuin musiikkia. Bändihomma on oikeastaan sivuosuma. Tämä on se, mitä olen opiskellut ja mitä tulen tekemään vielä pitempään kuin sitä, että pyöritän tukkaa lavoilla, Hyyrynen naurahtaa.

Komisario Palmu + kauhuelokuva + Kouvostoliitto = Mantelinmakuinen video

Medialouhoksen miehillä roolit ovat vuosien saatossa naksahtaneet hyvin kohdalleen. Antti Hyyrynen toteaa olevansa videotuotantoa tehdessään niuho. Jos Hyyrynen johtaa projektia, haluaa hän myös käsikirjoittaa, ohjata ja leikata sen.

– Joku saattaisi käyttää termiä kontrollifriikki. Sitä sen täytyy olla. Itse koen kolmen ja puolen minuutin lyhytelokuvan valmiina omassa päässäni, ja jotta saan sen tahtomani näköiseksi, täytyy muuta porukkaa vähän huudattaa, Hyyrynen kuvailee.

Valmiista tuotoksesta miehet ovat vielä kovin vaitonaisia. Bändin lisäksi kuvauksissa on mukana kaksi näyttelijää. Myös Kaarle Viikatteella on oma roolinsa. Mantelinmakuisesta tulee suomalainen film noir.

– Komisario Palmu kohtaa katolilaisen kauhuelokuvan, mikä puolestaan kohtaa kouvostoliittolaisen arkirealismin, Hyyrynen veistelee.

Synkkä ventti

Viikatteen uusin albumi XII – Kouvostomolli näki päivänvalon tammikuun lopussa. Levy sai hyvän vastaanoton ja se nousi albumilistan ykköseksi, kuten neljä edeltäjäänsäkin. Levynjulkaiseminen on vienyt bändin keikkalavoille ympäri Suomea. Kaarle Viikate hykertelee tyytyväisyyttään.

– Ihmiset ovat ottaneet levyn tosi hyvin vastaan ja uusia biisejä on ollut kiva soittaa keikoilla. Hetkittäin tämä on ollut jopa epätodellista. Kaksikymmentä vuotta tässä on nyt hakattu. Edelleen on suu vehnäisellä, joten mikäs tässä on ollessa, Kaarle Viikate hymyilee.

Viikate perustettiin vuonna 1996 Kouvolassa. On siis juhlan aika – vai onko? Ei, jos solistia on uskominen.

Ihan turha valittaa, että onpas täällä harmaata. Sitten otetaan harmaasta kaikki ilo irti.

Kaarle Viikate

– Jos ensi vuonna ehtisi leipoa kakun ja juhlia. Onks se sitten ventti, kun on 21 vuotta takana? Synkkä ventti. Siinä voisi olla kokoelman nimikin. Kyllä se kahdenkympin kriisi käsitellään jossain vaiheessa jollain tavoin.

Viikatteen kappaleet ovat lyriikoiltaan melko synkkiä ja kuolema on usein läsnä. Kaarle Viikate ei ole peitellyt inspiraationlähdettään: Kouvolaa. Maantieteellinen sijainti on päässyt myös joidenkin albumeiden nimiksi: Kaajärven rannat, Kuu kaakon yllä, Kymijoen lautturit ja nyt Kouvostomolli.

– Betoninharmaa toivo elämässä on se, mikä kappaleisiin on tarkoitus laittaa. Vaikka niin sanotusti ponnistusalusta ei ole vehreintä tai tukevinta, niin ei se mitään. Niillä kapuloilla hämmennetään puuroa, mitä on. Ihan turha valittaa, että onpas täällä harmaata. Sitten otetaan harmaasta kaikki ilo irti, Kaarle Viikate toteaa.

Vaikka sanoitukset ovatkin tummanpuhuvia – tai betoninharmaita, on Pohjola-talon yhdeksännessä kerroksessa lämmin tunnelma. Ruokatauon jälkeen ryhmä suuntaa pienemmällä porukalla jatkamaan kuvauksia. Muut bändinjäsenet Kaarlea lukuun ottamatta ovat lähteneet koteihinsa. Keulahahmo pukeutuu papin asuun, ottaa radiopuhelimen taskuunsa ja jää kuuntelemaan ohjaaja-Hyyrysen komentoja.

Lue seuraavaksi