1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maavoimien komentaja kiittelee USA-yhteistyötä: "Umpiossa ei voi kehittyä"

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen katsoo, että Niinisalossa toukokuussa järjestettävä yhteisharjoitus Yhdysvaltain jalkaväkijoukkojen kanssa hyödyttää molempia osapuolia.

Kotimaan uutiset
Seppo Toivonen
Seppo ToivonenVesa Moilanen / Lehtikuva

Yhdysvaltain osallistuminen eri sotaharjoituksiin Suomen alueella on nostattanut kysymyksiä ja poliittista kohua.

Maavoimien näkökulmasta amerikkalaisten osallistuminen Stryker-panssariajoneuvoillaan ja jalkaväkikomppaniallaan Arrow 16 -harjoitukseen on verrattoman hyödyllistä.

Suomen armeija saa merkittävän mahdollisuuden harjoitella yhteistyötä ja erityisesti eri järjestelmien yhteentoimivuutta, sanoo maavoimien komentaja Seppo Toivonen.

– Yhteensopivuus on kuitenkin yksi meille asetettu velvoite. Tässähän toimitaan Nato-standardien ja ohjeistusten mukaisesti. Se on vaativa, nopeatempoinen harjoitus, jossa on hyvät palautevaiheet. Uskoisin, että kumpikin saa tuosta harjoituksesta paljon, komentaja Toivonen sanoo.

Toivonen toteaa, että kansainvälinen harjoittelu on välttämätöntä oman valmiuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.

– Umpiossahan ei voi kehittyä, komentaja toteaa.

Komentaja ei lähde laittamaan kumppanimaita tärkeysjärjestykseen, mutta toteaa lähiaikojen harjoitustoiminnan painottuvan yhteistyöhön Ruotsin kanssa.

Uuden tykistöjärjestelmän ostoa valmistellaan

Maavoimat valmistelee täyttä päätä kauppoja uudesta tykistöasejärjestelmästä. Ostoksen hintaa tai kiinnostavia ehdokkaita ei vielä suostuta arvioimaan, mutta kyseessä on "vuosikymmenen lopun merkittävin hankinta".

Komentaja Seppo Toivonen kertoi perjantaina, että ehdokkailta on pyydetty tietoja ja arviointi vaihtoehdoista tehdään mahdollisimman nopeasti.

– Jotta pysyisimme siinä aikataulussa, että meillä olisi uusi tykistöasejärjestelmä käytössä ensi vuosikymmenen alussa, komentaja sanoo.

Turvapaikanhaku voi muodostua turvallisuusuhaksi

Eri viranomaiset pohtivat yhteistyön tiivistämisen tarpeita muun muassa itärajan turvapaikanhakijatilanteen vuoksi. Maavoimat seuraavat omalta osaltaan tilanteen kehittymistä, Toivonen toteaa.

– Me annamme meidän kyvykkyyksiä siinä mitassa, mitä poliisi, rajavartiolaitos tarvitsevat ja mitkä lainsäädäntö mahdollistaa, Toivonen toteaa.

Jo syksyllä varusmiehet auttoivat Tornion vastaanottokeskusta, kun saapujien määrä äkisti moninkertaistui.

Kun pakolaisvyöryn aiheuttaneet konfliktit eivät näytä laantumisen merkkejä, turvapaikanhakijatilanne itärajalla voi kehittyä jopa turvallisuusuhaksi, komentaja Seppo Toivonen arvioi.

– Siitä saattaa semmoinen tulla ja tämä liittyy tietysti huomattavasti laajempaan kokonaisuuteen, että mihin nuo pakolaisvirrat kevään aikana kääntyvät.

Lue seuraavaksi