Nuoret eivät käy enää nuorisotalolla – kavereita tavataan somessa ja kauppakeskuksessa

Perinteiset nuorisotilat eivät enää tavoita nuoria yhtä hyvin kuin ennen. Nuorisotoimessa tilojen tyhjenemiseen on reagoitu lähtemällä liikkeelle kentälle. Läsnä on oltava myös somessa, sillä siellä ovat nuoretkin.

nuoret
Nuorisoa istuu ulkona
Juha Korhonen / Yle

Nuorisotyö etsii uusia keinoja olla nuorten elämässä mukana. Esimerkiksi Tornion nuorisotoimessa on havaittu, että perinteiset nuorisotilat eivät enää välttämättä vedä nuoria puoleensa samalla tavoin kuin aikaisemmin.

Nuorkan vakiokävijä, 16-vuotias Riku Blomster vahvistaa tämän. Kotoa ei välttämättä tarvitse lähteä minnekään, kun yhteydenpito kavereihin onnistuu sosiaalisen median kautta.

– Kyllähän tavallaan väki on kaikonnut, koska on sosiaalinen media ja muut. Siinä pitää koko ajan päivittää Instagramia useamman kerran päivässä. Kyllä se aika yleistä on, Blomster miettii.

Some näyttelee isoa osaa silloinkin, kun nuoret tulevat nuorisotiloihin. Yhteyttä pidetään taukoamatta kavereihin eri kanavien kautta, kertoo Tornion nuoriso-ohjaaja Johanna Kallio.

– Nuorilla ovat keskustelutaito ja vuorovaikutustaidot vähän rappeutuneet tässä vuosien aikana. Kyllä niitä lyhytsanaisia viestejä tai kuvia osataan lähettää, mutta keskustelutaito vaatisi nyt vähän petraamista, Kallio sanoo.

Nuorisotilan kävijämäärä laskee

Nuorkalla kävijämäärä on vähentynyt viimeisen parin vuoden aikana. On tavallista, että nuoret kokoontuvat iltaisin hengailemaan muualle kuin nuorisotiloihin.

– Kauppakeskus vetää nuoria puoleensa ja nimeltä mainitsematon huoltoasema, sanoo Johanna Kallio.

Nuoria tavoitetaan nyt tehokkaammin muun muassa sosiaalisen median keinoin ja pop up -nuorisotiloilla. Kallion mukaan tavoitteena on mennä sinne missä nuoret viettävät aikaansa.

– On ollut toiveissa jopa semmoinen, että joskus saataisiin olla tuolla kauppakeskuksessa ja meillä olisi oma nuorisotila, missä järjestää toimintaa, Kallio suunnittelee.

Nuorisotoimi on jo järjestänyt pop-up nuorisotiloja, rantautunut koululle ja kesällä nuorisotoimella on käytössä pakettiauto, jonka nuoret saavat tilata haluamaansa paikkaan.