Teatterireseptillä kulttuurihoitoon – "Haluaisin viedä tämän myös työterveyshuoltoon"

Kainuussa yritetään saada kulttuuria sosiaali- ja terveydenhuoltoon yhdeksi hoitokeinoksi muiden rinnalle. Neljättä vuotta kokeilussa olevasta teatterireseptistä on saatu voimaannuttavia kokemuksia.

kulttuuri
Kajaanin kaupunginteatterin tuki ry:n puheenjohtaja Maija Rissanen pitelee kädessään teatterireseptiä.
Jarmo Nuotio / Yle

Jos sinulle määrätään resepti teatteriin, on se harvinainen etuoikeus, joka osuu tänä vuonna 110 ihmisen kohdalle Kainuussa. Resepti ei ole mikään mainostemppu, sanoo Kajaanin kaupunginteatterin tuki ry:n puheenjohtaja Maija Rissanen.

– Kuten muidenkin reseptien kohdalla, sen antaminen on tarkkaan harkittu ja saajan kanssa yhdessä mietitty. Siinä on käyty läpi, että olisiko tästä sinulle tai läheisillesi hyötyä.

Reseptejä määrätään esimerkiksi Kainuun työvoimakeskuksessa ja Sotkamon etsivässä nuorisotyössä. Rissanen korostaa, että resepti on aina kahdelle.

– Usein on niin, että reseptin saavan ihmisen ei ole helppoa lähteä yksin teatteriin. Nyt voi ottaa vaikka puolisonsa, lapsensa tai ystävänsä mukaan. Jos reseptejä on kaksi, silloin mahdollisuudet vain kasvavat. Säännöt ovat vapaat, vaikka resepti on aina säännelty.

Teatterireseptille kaavaillaan jo laajennusta

Teatteriresepti on jaossa nyt neljättä vuotta. Vielä sellaista ei saa terveydenhoitajalta, mutta mahdollisuus elää jo Rissasen mielessä, kuten myös reseptin laajeneminen muihinkin kulttuurin aloihin kuin teatteriin. Kulttuuri pitäisi saada omaksi alueekseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon, eikä vain yksittäisiksi projekteiksi.

– Tavoitteena on, että kulttuuri tulisi vahvemmin ihmisen hyvinvointirepertuaariin. Ei ihmisen hyvinvointi ole pelkästään ravinto-, liikunta- tai lepokysymys, vaan yhtä lailla hyvinvointia voi saada musiikista, elokuvista tai teatterista.

Kuten muidenkin reseptien kohdalla, sen antaminen on tarkkaan harkittu ja saajan kanssa yhdessä mietitty.

Maija Rissanen

Teatterireseptin kokemuksia ollaan istuttamassa 15 eri kulttuuriyhdistyksen Hyvinvointia kulttuurista hankkeeseen. Ajatuksena on, että reseptin voisi jatkossa saada vaikkapa konserttiin tai elokuviin. Rissanen ei kuitenkaan tyydy ajatuksissaan työttömiin tai syrjäytymisvaarassa oleviin.

– Haluaisin viedä tämän myös työterveyshuoltoon, sillä myös nuorien, työssäkäyvien, päällisin puolin hyvinvoivien puolella on tarvetta kulttuurille. Tanssin, musiikin, teatterin kautta voi aina välillä peilata sielun syvimpiäkin syövereitä, joita meillä kaikilla kyllä riittää.