yle.fi-etusivu

Länsimetron rakennustyöt saivat maan painumaan Espoossa

Pohjaveden pinta on laskenut metrotunnelin takia odotettua enemmän. Vedenkorkeuden muutokset ovat johtaneet paikoin maaperän painumiseen.

Kotimaa
Länsimetron rakennustyömaata.
Aalto-yliopiston metroasema Espoon Otaniemessä.Suvi Vesalainen / Yle

Espoossa maa on painunut länsimetron tunnelitöiden takia. Maaperän painumista on havaittu muun muassa Tapiolassa, Urheilupuistossa, Niittykummussa sekä Matinsolmun alueella. Helsingissä vaikutukset ovat jääneet suhteellisen vähäisiksi ja paikallisiksi.

Espoon ympäristökeskuksen limnologi Ilpo Kajaste kertoo, että Espoon alueilla maapohja on painunut alle kymmenen senttimeriä. Painaumilla on ollut Kajasteen mukaan merkittäviä paikallisia vaikutuksia.

– Isoin oli Matinsolmussa Länsiväylän rampissa, johon tuli pieni hyppyri painauman vaikutuksesta, Kajaste kertoo.

Maaperän painuminen johtuu pohjaveden tason laskemisesta. Metrotunneli sijaitsee kokonaisuudessaan pohjavesipinnan alapuolella ja rakennustöiden aikana pinta on päässyt laskemaan odotettua enemmän. Esimerkiksi Lauttasaaressa pohjavesi on laskenut aseman itäisen sisäänkäynnin läheisyydessä noin 1,5 metriä.

Vuotoja tunnelissa

Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Ville Hahkala kertoo, että tunnelin rakentamisen aikana on puhkaistu kalliossa olevia kerroksia, joissa esiintyy vettä.

– Vuotoja ei ole rakentamisen aikana saatu täysin tukittua ja vettä on valunut metrotunneliin, mistä sitä on pumpattu pois, Hahkala sanoo.

Vedenkorkeuden muutokset ovat paikoin aiheuttaneet myös muutoksia pohjaveden laatuun. Helsingin puoleisilla mittauspisteillä muutoksia ei ole havaittu.

Pohjaveden taso on Espoon ja Helsingin ympäristökeskusten asiantuntijoiden mukaan nyt vakiintunut, eikä ole odotettavissa että pohjaveden taso enää laskisi tai uusia painumia pääsisi syntymään.

Ennakoitua suurempien vaikutusten takia Länsimetro Oy joutuu hakemaan lupaa pohjaveden muutoksille aluehallintovirastolta.

Helsingin kaupungin ympäristölautakunnassa asiaa käsitellään tiistaina.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Ensihoito

Soitto hätäkeskukseen voi tuoda paikalle vain yhden hoitajan – "Askel kohti tulevaisuutta"

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden