Koe uusi yle.fi

Suomalainen jatko-opiskelija löysi uuden varaanilajin

Löydetty varaanilaji on elänyt eristyksissä Mussau-nimisellä saarella Papua-Uudessa-Guineassa noin 1-2 miljoonaa vuotta.

luonto
Varaani
Valter Weijola

Turun yliopiston eläinmuseon jatko-opiskelija Valter Weijola löysi uuden varaanilajin Mussaun saarelta Papua-Uudesta-Guineasta. Weijola oli matkalla selvittämässä Papua-Uuden-Guinean saarien lajistoa väitöskirjaansa varten.

Papua-Uudesta-Guineasta on löydetty tieteelle tuntematon varaanilaji edellisen kerran yli 20 vuotta sitten.

– Nyt löytynyt laji on kotoperäinen Mussaun saarelle, jonka ekosysteemiä se hallitsee huippupedon asemassa. Tyynenmeren saarilla elää vain vähän nisäkäspetoja, joten muita eläimiä saalistavat, raatoja syövät, suurikokoiset ja älykkäät varaaniliskot ovat nousseet niissä ravintoketjun huipulle, Weijola kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Varaani
Valter Weijola

Uusi laji sai nimekseen Varanus semotus. Lajinimi viittaa liskon tuliperäisen kotisaaren kaukaiseen sijaintiin. Laji voi kasvaa reilusti yli metrin pituiseksi.

Tutkimuksessa mukana olleiden Stephen Donnellan (South-Australian Museum) ja Christer Lindqvistin (Åbo Akademi) tekemien DNA-tutkimusten mukaan Varanus semotus on elänyt eristyksissä saarellaan noin 1-2 miljoonaa vuotta.

Uusi laji kuvattiin tieteelle ja nimettiin kansainvälisen tutkimusryhmän yhteistyönä eläintieteellisessä ZooKeys-julkaisusarjassa (siirryt toiseen palveluun).

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Sukellusveneet

Onko kadonneessa sukellusveneessä enää ketään hengissä? Argentiinalaisaluksesta uhkaa loppua happi

Sijoittaminen

Makuutatko sinäkin lapsesi rahoja pankkitilillä? Ei kannata – Kysyimme asiantuntijoilta, miten lapsen varat kannattaisi sijoittaa

Arkeologia

Arkeologit luulivat kaivavansa pellon reunaa, vastaan tulikin huikea yllätys:

Löydöt kertovat raumalaisen luostarin ruokailutavoista 1400-luvulla