Koe uusi yle.fi

Seksuaalisesta ahdistelusta sakottaminen ollut mahdollista jo kaksi vuotta – Helsingin poliisin partioille uusi ohjeistus

Helsingin poliisin ylikomisario Jere Roimu arvelee, että seksuaalinen ahdistelu on viime aikoina lisääntynyt. Uudella ohjeistuksella valmistaudutaan myös kevään tuloon.

Kotimaa
Mies lähestyy naista talvisella kadulla
Tuomas Hirvonen / Yle

Helsingin poliisi on antanut partioilleen uuden ohjeistuksen sakottamisen mahdollisuudesta seksuaalisessa ahdistelussa. Lain mukaan seksuaalisesta ahdistelusta on voinut sakottaa jo vuodesta 2014, kertoo ylikomisario Jere Roimu.

– Pykälä on tullut lakiin 2014 ja rangaistusmaksimi siinä on sellainen, että se mahdollistaa sakotuksen ja sakon käytön. Sitä ei ole sakko-ohjeisiin eikä niin sanottuun sakkokäsikirjaan laitettu ja siksi se on ollut hiukan tuntemattomampi käsite partioille.

Roimun mukaan uudella ohjeistuksella pyritään nopeuttamaan tapausten käsittelyä.

– Käytännössä aina tähän asti seksuaalirikoksista on kirjoitettu rikosilmoitus ja menty täysimittaiseen esitutkintaan. Nyt pyritään laajentamaan käytäntöä niin, että tällaiset perusmuotoiset ahdistelut pystyttäisiin hoitamaan nopeutetussa menettelyssä, eli poliisipartio kirjoittaisi sakon tekijälle. Sillä tavalla ei tarvitse tuoda raskaaseen esitutkintaprosessiin kaikkia tapauksia.

Seksuaalinen ahdistelu lisääntynyt

Roimu arvelee, että seksuaalinen ahdistelu on viime aikoina lisääntynyt. Hänen mukaansa Helsingin uudenvuoden yön tapahtumat ovat yksi tekijä, mikä on aktivoinut uuden ohjeistuksen antamista partioille. Toisaalta uudella ohjeistuksella valmistaudutaan myös kevään tuloon.

– Vapun korvilla, kun hameet lyhenevät ja kelit lämpiävät, niin voi hyvinkin olla, että tämän tyyppiset teot sitten lisääntyvät.

Uusi ohjeistus partioille on annettu Roimun mukaan pari viikkoa sitten.

– Voivat sitten keinovalikoimasta valita tämän rangaistusvaatimuksen tai rikosilmoituksen tekemisen, aina tapauskohtaisesti. Harkintaa tehdään joka kerta paikan päällä tapauskohtaisesti.

– Toki, jos tapaukseen liittyy väkivallan käyttöä tai on useampia tekijöitä, niin tehdään rikosilmoitus ja asia tutkitaan esitutkinnassa, Roimu muistuttaa.

Roimun tietojen mukaan vielä ei ole ketään sakotettu seksuaalisesta ahdistelusta. Päiväsakkojen määrän liukuma tulee olemaan 15–40 päiväsakkoa.

– Jos verrataan meidän sakkokäsikirjassa olevia muita tekoja, esimerkiksi liikennepuoleen tai näpistyksiin, niin tämä on aika paljon jyrkemmin arvioitava ja sakotettava teko.

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio sanoi torstaina Yle Uutisille, että hän haluaisi helpottaa syytteen nostamista seksuaalisessa ahdistelussa. Nyt syytettä ei nosteta ahdistelusta, jos uhri ei sitä halua.

Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Aapio ehdotti pikasakon mahdollisuutta.