Ei äitien korville! Rähinän uusi lahtelaislöytö tekee rumasta kaunista

Lahtelaiset nuoret miehet panevat räppigenreä uuteen uskoon suoltamalla rehtiä ja kaunistelematonta musiikkia, joka kuulostaa enemmän punkilta kuin perinteiseltä räpiltä. Negatiiviset nuoret haluaa rahaa ja naisia eikä aio siloitella mitään.

musiikki
Negatiiviset Nuoret -yhtye studiossa
Heikki Kiseleff / Yle

Eetu Knuutila, ArtturiToivonenja Olli Karejoki ovat vähän yli parikymppisinä kokeneita musiikintekijöitä. Negatiiviset nuoret on kolmikon vuoden vanha projekti, joka päätyi Rähinä Recordsin suojiin.

Porukan ensimmäinen single on nimeltään Mä oon niin ruma.

– Olen tehnyt musiikkia tosissaan 5–6 vuotta ja opiskellut muun muassa tuottamista. Negatiiviset nuoret on osa isompaa porukkaa, jossa on 12 lahtelaisräppäriä ja ulkopaikkakuntalaisia, sanoo tuottaja-kitaristi Eetu Knuutila lahtelaisen omakotitalon alakerrassa sijaitsevassa kotistudiossaan.

– Bändi lähti siitä, että kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. Tässä on oikea kemia.

_Mä oon niin ruma _on Knuutilan säveltämä ja tuottama sekä Olli Karejoen sanoittama hauska punk-vaikutteinen rock-rap, jossa on myös vakavampi pohjavire.

– Lähetimme biisin paikallisradioon, jossa se voitti yleisöäänestyksen. Sitten tuttavamme lähettivät sen Ylelle ja Rähinä Recordsille, jossa biisistä innostuttiin heti. Päätös lähteä Rähinän talliin syntyi melkein heti, jatkaa Knuutila.

Kolmikkoa ilahdutti etenkin se, että Rähinä Records antoi heille vapaat kädet tehdä juuri sellaista musiikkia kuin he itse haluavat.

Rähinä Records luottaa aitouteen

Rähinä Recordsin toimitusjohtaja Essi Kivitie ei peittele innostustaan kertoessaan, miksi Negatiiviset nuoret haluttiin Rähinän talliin.

– Kavereilla on oikea asenne ja bändi on omatoiminen – tekee itse musiikkinsa ja että muutenkin on tekemisen meininki. Bändi herätti meissä tunteita, kuten hyvän musiikin pitääkin.

Kavereilla on vahva näkemys omasta identiteetistään.

Essi Kivitie

Negatiiviset nuoret olivat tyytyväisiä siihen, että bändi otettiin vastaan sellaisena kuin se on. Ei silottelua, ei stailausta eikä muokkausta.

– Tämä oli jo valmis paketti, sen pitää olla itsensä näköinen. Kavereilla on vahva näkemys omasta identiteetistään, jatkaa Kivitie.

Pienellä levy-yhtiöllä ei ole varaa toteuttaa kalliita tv-mainoskampanjoita. Markkinointi tapahtuu sosiaalisissa medioissa, joissa Negatiivisten nuortenkin biisiä levitettiin.

– Vastaanotto oli hyvä, mikä lisäsi uskoamme bändin menestymismahdollisuuksiin, kertoo Kivitie.

Seuraava sinkku julkaistaan toukokuussa.

Ei kierrätysriimejä vaan läppää

Negatiiviset nuoret yrittävät tehdä musiikkia omalaatuisesti, ei muita artisteja mukaillen.

– Sanoituksiin kiinnittää huomiota. Joinain aikoina enemmän, joinain vähemmän, mutta kyllä se aina mielessä on, analysoi räppääjä Artturi Toivonen riimejään.

En nyt haluaisi, että mutsi kuulisi niitä, mutta tuolla ne nyt on.

Olli Karejoki

– Välillä sitä miettii ihan liikaakin. Tässä porukassa annoin mennä täysillä, ehkä tämä toimiikin niin hyvin juuri siksi, pohtii ryhmän toinen räppääjä Karejoki.

– Sekään ei aina toimi, että yrittää joka paikkaan jotain uutta, että jos joku juttu toimii, voihan sen esittää omalla tavalla, jatkaa Toivonen.

Mä oon niin ruma sisältää vauhdikkaan rock-meiningin lisäksi elementtejä vakavammasta sanomasta. Onko Negatiiviset nuoret tiedostava ja kantaaottava bändi.

– Jos minulta kysytään, niin ei! Se tuntuu teennäiseltä, sanoo Karejoki.

Esimerkiksi sote-uudistus taitaa siis jäädä Negatiivisten nuorten sanoitusaiheiden ulkopuolelle.

– Ei tule näillä näkymin kuulumaan meidän biiseissä. Kaveriporukassa heitetään läppää ja sieltä sitten poimitaan ideoita. En haluaisi, että mutsi kuulisi niitä, mutta tuolla ne nyt on, naurahtaa Karejoki.

– Minusta se on kiinni siitä, miten sitä katsoo. Voi sitä ajatella, että jos joku on syntynyt todella rumaksi, tässä kannustamme siihen, ettei jäisi siihen jäisi liikaa kiinni, vaan katsoisi muita puolia ja vahvuuksia itsestään, jatkaa Toivonen.

Rahaa, naisia ja yleisöä

Suomi-rap lähti alun perin kadulta, muutaman ihmisen puuhailusta, ja vuosien aikana siitä on tullut tuottoisaa liiketoimintaa.

Palkinto tulee sitten perästä, jos sellainen ollaan ansaittu.

Eetu Knuutila

Rap-artistit vetävät yleisöä stadionin täydeltä ja levymyynnit rikkovat ennätyksiä aikana, jolloin levyt eivät muuten tahdo mennä kaupaksi. Myös Negatiiviset nuoret haluavat menestyä.

– Haluamme rahaa ja naisia, Karejoki sanoo.

– Kunhan nyt saisi leivän ja omaa musaa esille sillä lailla, että muutkin innostuisivat. Ei muu auta, kuin tehdä kovasti duunia. Palkinto tulee perästä, jos sellaisen ansaitsemme, jatkaa Toivonen.