Viron kulttuurin supersankari Eri Klas edisti myös Suomen musiikkielämää

Neuvostoajalta saakka Eri Klasia Suomessa edustanut Aino Turtiainen-Visala kuuli Yleltä uutisen kapellimestarin kuolemasta. Pintaan nousivat lämpimät muistot.

musiikki
Eri Klas, Carmen v.1982.
Eri Klas johtamassa Georges Bizet'n Carmen-oopperaa vuonna 1982. Kuvakaappaus tv-materiaalista.Yle

– Ah, tämä tuli todella äkkiä, Aino Turtiainen-Visala parahtaa.

Hän sai juuri kuulla suru-uutisen pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa kuolemasta. Kapellimestari Eri Klas menehtyi perjantain vastaisena yönä. Hän oli 76-vuotias.

– Ajattelin häntä juuri pari päivää sitten, kun Virossa vietettiin itsenäisyyspäivää.

Fazerin konserttitoimiston johtaja järjesteli Klasin asioita Suomessa 1980-luvun lopulta saakka. Viimeisen kerran hän tapasi virolaiskapellimestarin Tallinnassa viime kesänä. Sairaudet olivat jo vaatineet veronsa.

– Hänen uransa hiipui pikku hiljaa iän ja sairauksien myötä, mutta mielestäni aika kauniisti. Häntä kunnioitettiin loppuun saakka. Olihan se vähän traagista, ettei taiteilija voi koskaan jäädä sillä tavalla eläkkeelle.

"Vispataan pois"

Klas johti orkesteria Suomessa viimeisen kerran elokuussa 2014, kun viulisti-kapellimestari Jan Söderblom ideoi Musiikkitaloon suurtapahtuman.

Ukrainan ja Lähi-idän konflikteista alkunsa saanutta We Agree to Disagree -rauhankonserttia tähdittivät Klasin lisäksi muun muassa viulisti Lisa Batiashvili ja laulaja Barbara Hendricks. Kolmetuntinen maratonkonsertti heijastettiin näytölle Musiikkitalon ulkopuolelle.

– Se jäi mieleeni, sillä suuri joukko tuttuja muusikoita kohtasi Klasin lämpimissä merkeissä. Atmosfääri oli aivan poikkeuksellinen sekä lavan takana että yleisön joukossa.

– Luulen, ettei Eri sen jälkeen enää käynyt täällä heiluttamassa puikkoa – vispaamassa pois.

Virolainen kapellimestari Eri Klas.
Perjantain vastaisena yönä vakavaan sairauteen kuollut Eri Klas oli 76-vuotias.Antero Tenhunen

Turtiainen-Visala viittaa poikkeuksellisella sanamuodolla kuulemaansa keskusteluun. Klas ja kapellimestari Jorma Panula juttelivat aikoinaan teoksesta, joka ei kummankaan mielestä ollut maailman merkittävintä musiikkia.

– Murahtelivat yhdessä, että vispataan pois, Turtiainen-Visala muistelee.

Lobbasi Tampereelle täysmittaisen sinfoniaorkesterin

Klas vaikutti laajasti myös Suomen kulttuurikentällä. Hän työskenteli Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana 1998–2006 ja lobbasi bändin nykymittoihinsa. Tampere Filharmonia on ainoa täysimittainen sinfoniaorkesteri pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Eri osasi keskustella kaupunginisien kanssa. Kapellimestarit hänen jälkeensä ovat saaneet keskittyä taiteellisen tason kohentamiseen.

Klas vieraili Suomen Kansallisoopperan kapellimestarina ensimmäistä kertaa vuonna 1983. Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan professorina hän työskenteli 1993–1997. Hänen oppilaitaan olivat muun muassa Hannu Lintu, Susanna Mälkki ja John Storgårds.

– Niihin aikoihin tänne tuli virolainen orkesteri keikalle. Eri piti harjoituksia, kun muusikko oli todennut hänelle, että ihan hyvä, mutta puhut koko ajan suomea. Hänellä oli niin selkeästi ajatus, että suomessa puhutaan suomea, venäjällä venäjää. Hän puhui aivan loistavasti myös muun muassa englantia ja ruotsia.

Erihyvä seuramies

Eri Klasin ura kukoisti 1980-luvulta tämän vuosituhannen puolelle. Turtiainen-Visala luonnehtii kapellimestaria maailmankansalaiseksi.

– Hän oli aito kosmopoliitti. Olematta opportunisti hän oli aivan suvereeni sekä neuvostoympyröissä että lännessä. Neuvostoliiton aikana hän teki paljon töitä muun muassa Amerikassa ja kävi tietysti usein Suomessa.

Klas oli seuramies vailla vertaa. Taiteilija kutoi ympärilleen maailmanlaajuisen suhdeverkoston.

Eri Klas Lahdessa 1985.
Klas vieraili Lahdessa vuonna 1985.Yle

– Hän oli joviaali tyyppi, joka pärjäsi pokkuroimatta mihinkään suuntaan. Se oli ihailua herättävää suvereniteettia.

Huumoria riitti silloinkin, kun muilla olisi saattanut pistää vakavaksi.

– Aika harva pystyi klaaraamaan neuvostoaikaa samalla tavalla kuin Eri.

Jet lagista vähät väliä

Kun Viro itsenäistyi uudelleen vuonna 1991, Klasista tuli yksi maan kulttuurielämän supersankareista. Hän oli mukana perustamassa Viron kulttuurirahastoa ja konsultoi myös Suomen kulttuurirahastoa siitä, miten asiat kannattaa järjestää.

– Klasilla oli taito saada ihmiset puolelleen silloin, kun hän johonkin asiaan ihan oikeasti uskoi.

Turtiainen-Visala muistuttaa, ettei Klasin upea ura olisi ollut mahdollinen ilman kovaa työtä. Ympäri maailmaa matkustanut taiteilija vähät välitti jet lageista. Mieli lepäsi kapellimestarin korokkeella.

– Hän oli ihan valtavan hieno muusikko ja taitava kapellimestari. Kyllä lähti hyvä ja merkittävä mies heti Ulf Söderblomin perään.

Korjaus: Klas vieraili Suomen Kansallisoopperan kapellimestarina ensimmäistä kertaa vuonna 1983.