Koe uusi yle.fi

Venäläiset haluavat kopioida joensuulaisen idean teknologiakeskukseensa

Joensuussa kehitetty yrityspuistokonsepti kiinnostaa Luoteis-Venäjän suurinta teollisuuden ja liike-elämän keskusta. Venäläiset ovat etsineet omalle teknologiapuistolleen mallia ympäri Eurooppaa. Joensuusta sellainen löytyi.

talous
Joensuun Tiedepuisto
YLE / Pekka Sivukari

Joensuun seudun yrityksille avataan uutta reittiä Venäjän markkinoille. Joensuun Tiedepuisto on solmimassa yhteistyösopimusta Luoteis-Venäjällä sijaitsevan Tserepovetsin alueen kanssa. Venäläiset haluavat alueelle Tiedepuiston kaltaisen teknologiakeskuksen.

Tiedepuiston kehityspäällikkö Leena Lehikoisen mukaan Tserepovetsin alueen päättäjät ovat etsineet teknologiakeskukselleen mallia ympäri Eurooppaa. Joensuun Tiedepuisto on miellyttänyt venäläisiä niin rakentamisen kuin toiminnankin kannalta.

– Totta kai venäläisiä kiinnostavat nämä meidän painopistealat kuten biometsätalous ja fotoniikka. Jos Venäjälle saadaan tällainen yrityspuisto, niin se antaa meidän yrityselämälle todella paljon eri mahdollisuuksia. Osaamisen siirtoa ja hyvän alustan yritysyhteistyölle.

Yhteistyön odotetaan tuovan tilauksia etenkin Joensuun alueen puunjalostus- ja metallialan yrityksille. Kehityspäällikkö Leena Lehikoisen mukaan Tserepovets on metsäkeskittymä ja siellä kehitetään parhaillaan infraa ja rakenteilla on muun muassa telakka.

Venäjä on alkanut taas kiinnostaa yrityksiä

Venäjä-yhteistyöhön erikoistuneen Leena Lehikoisen mukaan maakunnan yritykset ovat jälleen kiinnostuneita Venäjän-viennistä. Viime vuonna yritykset olivat odottavalla kannalla muun muassa talouspakotteiden takia, Lehikoinen kertoo.

Kiinnostus Venäjää kohtaan on alkanut kasvaa uudestaan.

Leena Lehikoinen

– Tämä vuosi on ollut paljon vilkkaampi. Kiinnostus Venäjää kohtaan on alkanut kasvaa uudestaan. Venäjä on lähtenyt kehittämään omaa elintarviketuotantoaan, metalliteollisuuttaan ja niin edelleen. Ja sieltä löytyy vientituotteillemme hyviäkin saumoja.

Joensuun Tiedepuiston ja Tserepovetsin investointitoimiston on tarkoitus allekirjoittaa yhteistyöstä sopimus keskiviikkona 2.3. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Tiedepuisto tekee yhteistyötä venäläisen alueen kanssa.

Vuonna 1990 perustetussa Joensuun Tiedepuistossa toimii yli 120 yritystä. Myös ammattikorkeakoululla ja yliopistolla on opetusta tiloissa.