Missä olit, kun kuulit Palmen murhasta? Tukholmalaiset kertovat

Olof Palmen murha järkytti syvästi koko Ruotsia. Jokseenkin kaikki aikalaiset Ruotsissa muistavat hetken, jona he asiasta kuulivat.

Ulkomaat
Olof Palmen murhapaikka Sveavägenillä Tukholmassa 1. maaliskuuta vuonna 1986.
Tukholmalaiset muistavat hyvin Olof Palmen murhapäivän.

Olof Palme murhattiin myöhään yöllä, joten moni ruotsalainen kuuli uutisen vasta aamulla.

– Luulimme, ettei tällaista voi tapahtua omassa pääkaupungissamme. Tällaista tapahtuu maailmalla, mutta ei koskaan Tukholmassa, sanoo Elisabet Nilsson. Ruotsi oli lintukoto.

Palme on yhä vahvasti osa ruotsalaista yhteiskuntaa. Politiikassa Palmeen viitataan usein. Palme oli vahvasti ideologinen, mielipiteitä jakava johtaja. Hän oli erinomainen puhuja ja keräsi ihailijoita, mutta samaan aikaan puhuttiin Palme-vihasta.

Murhayön kuvissa paikalle kertyy järkyttyneitä, hiljaisia ruotsalaisia. Nuori mies sytyttää ulkotulen ampumispaikan lähelle.

Seuraavana päivänä ruotsalaiset tuovat ruusuja murhapaikalle. Osa pyyhkii kyyneleitä. Alue on eristetty, joten poliisit keräävät ruusuja ihmisiltä ja vievät niitä paikan lähettyville.

Ruotsalaisia kiusaa yhä se, ettei murhaajaa ole saatu selville.

Moni suomalainenkin muistaa, missä oli kuullessaan Palmen murhasta. Veli Colliander aloitteli merimiesuraansa vahtivuorossa Amanda-laivalla. Hän oli Rauman edustalla palaamassa Antwerpenistä.

– Radiosta tuli Stevie Wonderin I just called to say I love you. Musiikki keskeytyi ja tuli uutisraportti, jossa kerrotiin, että Palme on ammuttu. Se järkytti.