Testituloksia manipuloinut Nokian Renkaat pyytää anteeksi – Alan tapa ajanut huijauksiin

Yhtiö kertoo muuttaneensa testejä koskevia sääntöjään viime vuonna.

talous
Nokian Renkaat -tehdas Nokialla perjantaina 7. elokuuta 2015.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nokian Renkaat pyytää anteeksi tekemäänsä vilppiä rengastesteissä. Lähettämässään tiedotteessa yhtiö kuitenkin kiistää, että hallitus olisi päättänyt vilppiin kannustavista optiojärjestelmistä.

Nokian Renkaat kertoo muuttaneensa testejä koskevia sääntöjään viime vuonna. Yhtiön mukaan se ei enää suunnittele ja valmista erityisiä renkaita testejä varten.

"Pyydämme omalta osaltamme anteeksi ja pahoittelemme aikaisempaa toimintaamme", tiedotteessa todetaan.

Kauppalehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) perjantaina Nokian Renkaiden manipuloineen talvi- ja kesärenkaiden testituloksia vuosikausia. Kauppalehden mukaan vilpin taustalla ovat osakkeen kurssikehitys sekä johdon optio-ohjelmat.

"Suomessa voinut luottaa testeihin jo vuosia"

Koko autonrengasala on ollut Lehtorannan mukaan villiä ja parempien renkaiden lähettäminen testeihin on ollut yleistä.

– Se on ollut teollisuuden tapa. Sillä on lehtitestimenestystä yritetty parantaa.

Vasta 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä tuli muitakin vastaavia tapauksia ilmi. Sen jälkeen "minkäänlaiset viilailut" eivät ole Lehtorannan mukaan olleet enää edes mahdollisia.

– Kyllä Suomessa on jo voinut luotettaviin Tekniikan Maailma-/Tuulilasi-tyyppisiin testaajiin luottaa jo vuosien ajan. Samoin saksalaisiin pääpelureihin.

Lehtorannan mukaan viilailut ovat olleet pieniä, mutta silti hölmöjä.

Volkswagenin päästöjupakka lisäsi avoimuutta

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta sanoo Volkswagenin päästöhuijausten vaikuttaneen myös autonrengasalan läpinäkyvyyteen.

– Kun tämä Volkkarin keissi tuli ja muitakin signaaleja, että meilläkin on vielä joidenkin maiden ja joidenkin lehtien testeissä ollut jotain pelailua, niin tutkimusten jälkeen meillä ei enää minnekään lehtiin, minnekään maailman kolkkaan lähde kuin semmoisia renkaita, jotka on tarkoitettu lopulliseen kaupalliseen käyttöön.

Internet-aika on Lehtorannan mukaan tehnyt asioista muutenkin läpinäkyvämpiä, myös autoalalla.

– Jos jotain hölmöä tekee, niin se tulee varmasti ilmi. Parempi ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tehdä asiat alusta lähtien niin kuin ne pitää tehdä, hän sanoo.

Lehtoranta sanoo, että korjausliikkeet on nyt tehty, eikä Nokiaan Renkaat enää tee huijauksia.

– Emme todellakaan.

Lähteet: Yle Uutiset