1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian osittainen tulitauko voimaan ensi yönä – katso ketkä ovat mukana

Puoliltaöin perjantain ja lauantain välisenä yönä alkava kaksiviikkoinen tulitauko on tähän saakka vakavin ponnistus viisi vuotta kestäneen sodan lopettamiseksi. Kaikki sodan osapuolet eivät kuitenkaan ole mukana tulitauossa.

Ulkomaat
Isisin pommituksessa 21. helmikuuta haavoittunuta lasta hoidetaan sairaalassa Damaskoksessa. Kuvassa lapsi, jonka pää on sidottu.
Isisin pommituksessa 21. helmikuuta haavoittunuta lasta hoidetaan sairaalassa Damaskoksessa. EPA / SANA

Yhdysvaltojen ja Venäjän neuvotteleman tulitauko on määräaikainen, ja sitä voi kutsua hyvällä syyllä osittaiseksi.

Vihollisuuksien on määrä keskeytyä Syyrian hallituksen ja sen liittolaisten kuten Venäjän sekä lukuisten eri kapinallisryhmien välillä. Perjantaipäivän kuluessa lähes kaikki maltillisiksi luonnehditut kapinallisryhmät ovat kertoneet olevansa mukana tulitauossa.

Samoin Syyrian hallitus on kertonut kunnioittavansa tulitaukoa.

Sen sijaan se ei koske Syyrian sodan keskeisiä tekijöitä, islamistisia äärijärjestöjä. Niitä ovat Isis ja al-Qaidaan kytkeytyvä al-Nusran rintama.

Niinpä sotatoimet näitä järjestöjä vastaan jatkuvat tulitauosta huolimatta. Kaikki sotivat osapuolet ovat ilmoittaneet jatkavansa taistelujaan Isisiä, al-Nusraa sekä niihin linkittyviä muita terroristijärjestöjä vastaan.

Tunteja ennen tulitauon määräaikaa sotatoimet syyrialaiskaupunkeja vastaan ovat jatkuneet kiivaina, kun Syyrian hallitus ja Venäjä ovat pommittaneet useita kohteita.

Länsimaat ovat syyttäneet Venäjää kapinallisten pommittamisesta, mutta Moskova väittää pommitusten kohdistuvan Isisiä ja muita terroristiryhmiä vastaan.

Grafiikka
Eri ryhmien hallitsemat alueet Syyriassa. Yle Uutisgrafiikka

Turkki asetti ehtoja

Vielä viime päivinä Syyrian kurdeja vastaan hyökännyt Turkki kannattaa tulitaukoa ehdollisesti. Pääministeri Ahmet Davutoğlu sanoi torstaina, että tulitauko on voimassa ainoastaan Syyriassa, eikä se sido Turkkia, ”jos sen kansallinen turvallisuus on uhattuna”.

Tällä Turkki jätti itselleen mahdollisuuden jatkaa hyökkäyksiään kurdeja vastaan. Turkki olisi halunnut kurdien jäävän tulitauon ulkopuolelle, mutta Syyrian kurdit ovat sanoneet kunnioittavansa tulitaukoa.

– Pidätämme kuitenkin oikeuden vastata väkivaltaisuuksiin, jos meitä vastaan hyökätään, sanoi syyrialaisen kurdijärjestön YPG:n tiedottaja Redur Xelil Facebook-sivustollaan.

Lue seuraavaksi