1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruotsalaisten viinanjuonti suomettuu – sama juttu Norjassa

Vodkat vahvistivat asemiaan terävien myyntikärjessä niin Ruotsissa kuin Norjassakin. Suomessa kirkkaat viinat ovat olleet keulilla jo pitkään.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Ruotsalaisten ja norjalaisten viinamaku lähentyi viime vuonna suomalaista. Kirkkaat vodkat vahvistivat asemiaan terävien myyntikärjessä molemmissa länsinaapureissamme. Suomessa kirkkaat pullotteet ovat hallinneet myyntitilastoja ylivoimaisesti jo pitkään.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin viinamonopolin Systembolagetin vuositilaston mukaan viskit saivat tehdä tilaa vodkille viime vuoden terävimmässä kärjessä. Skottiviski The Famous Grouse tippui myyntitilastossa kaksi sijaa viidenneksi edellisvuodesta. Kanadalaisviski Lord Calvert pysyi kakkosena, vaikka sen myynti tipahti yli 7 prosenttia. Nousijavodkia ovat Absolut ja Dworek. Explorer Vodka jatkaa ykkösenä edellisvuoden tapaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Norjassa vodkaherruus vahvistui, kun Smirnoff nousi myyntiviitoseksi pudottamalla Irish Cream -liköörin sijaa alemmaksi Vinmonopoletin viime vuoden myyntitilastossa. Viinamyynnin kärkiviisikossa on neljä vodkaa ja yksi likööri, Jägermeister. Kärjessä jatkaa puolalainen Dworek Vodka edellisvuoden tapaan. Myös Kalinka, Absolut ja  Jägermeister pitivät sijoituksensa.

55 vuoden valtakausi päättyi

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomessakin kirkkaiden ylivalta vahvistui viime vuonna, kun väriviinaksi luettu Jaloviina tipahti pykälän kuudenneksi Alkon myyntitilastossa. Nyt terävien kärkiviisikko koostuu kokonaan kirkkaista.

Varsinainen vallankumous oli kuitenkin Koskenkorvan putoaminen myyntikakkoseksi Leijona Viinan taakse. Kossu oli Suomen myydyin viina häkellyttävät 55 vuotta putkeen.

Ruotsissa Koskenkorva pysyi Systembolagetin seitsemänneksi myydyimpänä viinana 8 prosentin myyntimiinuksesta huolimatta. Norjassa Kossu oli viime vuoden 14:nneksi myydyin viina Vinmonopoletissa. Pudotusta on kaksi sijaa edellisvuodesta myynninlaskun vuoksi. Pakituksesta huolimatta Koskenkorva on Ruotsin ja Norjan myydyin suomalaisviina.

Kokonaisuudessaan suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten tilastoitu terävien juonti on ollut laskussa viime vuodet. Suomalaiset ovat vähentäneet naukkailuaan eniten, mutta viinaa kuluu silti edelleen enemmän kuin länsinaapureilla. Myös oluen osuus tilastoidusta kulutuksesta on Suomella suurempi. Ruotsalaiset ja norjalaiset taas juovat enemmän viiniä kuin suomalaiset.